Руската армия е твърде слаба, за да си постигне целите. 

Това обяви по време на гостуване в пропагандното предаване "Место встречи" руският политолог Виктор Олевич.

"Руската армия е твърде слаба, за да си постигне целите. Твърде слаба, за да защити териториите, които вече е завладяла в Украйна, включително Херсонската и Харковската области. Те (украинците) виждат, че руското настъпление е много бавно и несистемно в момента. И възнамеряват да надградят над своите успехи".   

В друг момент от предаването Олевич влиза в спор с един от водещите, като от контекста се разбира, че журналистът смята руското разузнаване за компетентно.     

"Ако разузнаването ни е толкова ефективно, тогава защо планът на специалната военна операция се провали напълно? И нямаше никакъв план Б. Какво показва това, че разузнаването ни е много ефективно или неефективно?"

Това не е първият път, в който Олевич върви по тънък лед пред цяла Русия, където за много по-леки прегрешения пред режима и армията се раздават двуцифрени присъди. 

В средата на септември 2022 г., дни след началото на украинското контранастъпление в Харковска област, Олевич изрази възмущение от начина, по който се провежда СВО.

"Извинете, но какво още чакаме. Твърдите, че всичко се движи по план. Има ли някой, който въобще вярва, че преди 6 месеца планът е бил сега да изоставим Балаклия и да посрещаме контраофанзива в Харков? Да не успеем да превземем Харков и да напуснем Балаклия?".

Малко по-късно в същото предаване Олевич демонстрира малко по-хуманистичен, пък било то и империалистически възглед над украинците.

"Трябва да разберем, че трябва да ни поддържат нас идеологически, не само в освободените територии. Трябва да говорим с украинците. Като им казваме, че не съществуват като етнос, народ, че украинският език не съществува, не можем да очакваме от тях симпатия. Трябва реалистично да подходим към хората и да им кажем как бъдещето им може да изглежда, ако станат част от Русия. Какви биха могли да бъдат те в Русия".