Властите лъжат, че Русия постига целите си в Украйна.

Това обяви руският журналист Максим Юсин по време на гостуване в пропагандно предаване.

"Руски представители продължават да настояват, че всичко в Украйна върви по план, че всички цели на специалната военна операция ще бъдат постигнати. Но нека си припомним какви цели бяха поставени преди почти година, точка по точка. "Демилитаризация" - украинската армия според мнозина е много повече боеспособна, отколкото преди 10 месеца. Въобще, ясно е, че демилитаризацията не е сработила".

Той изтъкна, че украинците са получили западни оръжия, "за каквито не са и мечтали". 

"Денацификация - пленените в Мариупол командири на "Азов" не бяха изправени пред съд, въпреки че имаше такива планове. Те бяха заменени и като цяло идеите им са по-популярни в Украйна от всякога. "Сигурността на Русия" - НАТО, с присъединяването на Швеция и Финландия, много ще се доближи до Санкт Петергбург, а традиционни руски области като Воронежка, Белгородска и Курска, без да споменаваме Кримска, са под постоянен обстрел. Преди година това щеше да изглежда невероятно".

Юсин завърши с последната цел на "специалната военна операция" - "сигурността на жителите на Донбас".

"Според властите на ДНР през цялата 2021 г. 7 цивилни са убити в цялата република. В момента нямаме точни данни, но вече бе спомената цифрата "1100" за загинали мирни граждани след 24 февруари. Но това не включва жителите, които са били мобилизирани и са загинали. Нещо повече - линията на фронта не е преместена далеч от Донецк и бомбардировките продължават".

Накрая журналистът се обърна към руските власти.

"Така че всичко ли върви по план, или е време да признаем, че това не е така и да се поправим малко, поне официалната реторика".

Интересно е да се наблюдават ужасените лица на останалите гости в студиото, докато изслушват тази безмилостна деконструкция на 10-месечната военна кампания.

Изявлението на Юсин е непряка атака и към самия Владимир Путин, който преди два дни обяви, че "динамиката на специалната военна операция е положителна".