Fitch Solutions прогнозира средна цена на суровия петрол Брент от 95 долара за барел през настоящата година, позовавайки се на по-бързия от очакваното отказ на Китай от политиките за "нулев Covid" и на по-бавния растеж на нефтеното производство. За 2024 г. кредитната агенция прогнозира средна цена от 88 долара за барел, пише БНР. 

"От страна на търсенето, перспективите за растеж се подобриха след по-ранното от очакваното облекчаване на мерките за ограничаване на COVID-19 в континентален Китай“, посочи рейтинговата агенция.

"От страна на предлагането, несигурността около Русия продължава да замъглява перспективите, но забавянето на растежа на производството в САЩ, по-нататъшното отлагане на подновяването на иранската ядрена сделка и продължаващото ограничаване на производството от страна на "ОПЕК +" ще се комбинират, за да намалят значително растежа на петролното предлагане тази година“, добави Fitch Solutions .

Същият набор от фактори беше цитиран и в други анализи, като някои от тях очакваха петролът Брент отново да достигне 100 долара за барел през 2023 г. Така например, Goldman Sachs прогнозира петролът Брент да достигне $ 105 за барел в края на 2023 г. на фона на силно нарастване на търсенето, което би тласнало петролния пазар към дефицит през втората половина на годината.

Банката Morgan Stanley също вижда по-затегнат петролен пазар през втората половина на годината, което може да тласне суровия петрол Брент до 110 долара за барел до края на годината.

Докато възстановяването на Китай вече е в ход и очакванията за по-силен внос на петрол имат стабилна основа в наскоро издадените квоти за петролен внос от страна на Пекин, ситуацията с руското производство на петрол е по-малко ясна.

През миналата година много анализатори очакваха западните санкции да повлияят драматично и да тласнат цените на петрола на много по-високи нива. Пренасочването на петролния износ, а не съкращаването на производството обаче осигури сравнително скромно негативно въздействие на санкциите върху световното предлагане на петрол и, следователно, върху цените.

Друг фактор, който изигра роля в прогнозите на Fitch за цените на петрола през тази година, беше промененото настроение относно глобалната икономика, като очакванията са вече за по-леко от първоначално прогнозираното забавяне.

"Въпреки продължаващите насрещни ветрове под формата на затягане на паричната и фискалната политика (вдигане на лихвите), последните данни показват, че няколко големи икономики се държат по-добре от очакваното“, отбеляза рейтинговата агенция.