Втори китайски шпионски балон лети над Южна Америка, съобщи Пентагонът, след като ден по-рано първият подобен апарат беше засечен в небето на САЩ, предаде Ройтерс.

"Знаем за съобщения за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е поредният китайски шпионски балон", заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона, информира БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на Китай по отношение на шпионския балон, открит над Съединените щати, "безотговорни и неприемливи", предаде ДПА.

В телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, Вашингтон прави това и очаква същото от Пекин.

"САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент", каза Блинкън.

Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.

Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради балона над Америка заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това.

Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението "е в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", добави той.

Министерството на външните работи в Пекин заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс.

"Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави", се казва в изявление на министерството.