Затворена граница, засилено полицейско присъствие в Скопие край църквата "Св. Спас", заграждения, труден достъп.

Така изглеждаше обстановката около отбелязването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

Над 100 коли и десетки тежкотоварни камиони бяха блокирани на границата между България и Република Северна Македония между граничните пунктове „Гюешево“ и „Деве баир“ в събота предиобед. Пътуващи за честването също бяха в спрените на границата автомобили. 

Движението бе преустановено около 9:00 часа тази сутрин, от пункта обясниха, че е заради неработеща система. Според други версии бил спрял токът. В ранния следобед повредата на всички гранични пунктове беше отстранена.

"Важно е каква е създадената организация на границата за пропускане на автомобилите от България", коментира по-рано сутринта пред репортери вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, който е начело на българската делегация в Скопие. Той добави, че властите в Северна Македония са го уверили, че са взети необходимите мерки за безпрепятствено пристигане на желаещите да положат цветя на гроба на Гоце Делчев български граждани.

Полиция, хеликоптери, заграждения

Официалната част от отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев започна със служба, отслужена от архиепископа на православната църква в Северна Македония Стефан.

По улиците на Скопие по посока на църквата "Св. Спас" с транспарант "Гоце е Македония" премина и шествието, организирано от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, водено от председателя на партията Християн Мицкоски, съобщи БТА.

Официалната делегация на Република Северна Македония, в която се включиха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, положи предиобед цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата реката "Св. Спас" в Скопие.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев минава при засилени мерки за сигурност - до църквата се допускаха само предварително заявените делегации. Достъпът до гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" беше силно ограничен. В македонската столица имаше засилено полицейско присъствие, а отгоре прелитаха хеликоптери.

Организацията за отразяване на събитието предвиждаше операторите и фотографите да са разположени в двора на църквата, а репортерите - на платото пред входа на "Св. Спас". Изявления не бяха предвидени.

Мицкоски: Българските политици ни връщат в Средновековието

Честването не мина и без провокативно изказване на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Българските политици трябва да дадат отговор на въпроса как могат да се подобрят отношенията между България и Република Северна Македония, защото те ни връщат в Средновековието, сякаш не сме в 21-и век. Вместо да говорим за изкуствен интелект, обмен на технологии и опит, те ни връщат в Средновековието, за съжаление. За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21-и век, се превръщат в  циркови артисти", каза той пред журналисти в отговор на въпрос от българска медия как може да се подобрят отношенията между двете страни. 

„Всички трябва да се уважаваме, ако искаме да изградим добри отношения. Отричайки македонския език, култура, не можете да ги уважавате. Е, ако са решили да празнуват македонския Гоце Делчев, не виждам защо ще има проблем. Ние сме мирен народ, уважаваме всеки, който идва с добра мисъл и очакваме да ни уважават“, каза още Мицкоски, цитиран от БТА, след като положи цветя на гроба на Гоце Делчев.

Той заяви, че не вижда проблем българи да идват в Скопие, "ако искат да честват македонеца Гоце Делчев". 

Мицкоски посочи още: „Можете да избирате приятелите си, не можете да избирате съседите си“.

Преди това председателят на опозиционната партия коментира и начина, по който е организирано отбелязването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, като заяви, че така само се отдалечават "българският и македонският" народ, отправяйки упреци към правителството в страната.

"Това, което ме разочарова и което създава особено чувство на гняв, е, че 68 месеца след като това правителство беше избрано с обещание за подобряване на живота, с обещание да реши всички отворени проблеми, особено със съседите, можете да видите днес, че в столицата на нашата (Република Северна) Македония има мерки за сигурност от най-високо ниво, дори летят хеликоптери, или мога да заключа, че те не само не ги решиха, но ги задълбочиха“, каза Мицкоски.

Властите в Скопие: Взети са всички мерки

Властите в Северна Македония през последните дни уверяваха, че са взети всички мерки обявените делегации, които искат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, да могат да го направят в мирна и спокойна обстановка, че няма да бъдат допуснати инциденти, но и "обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани”.

„Ще има установен ред, за да не се допуска инцидент, който да служи за постигане на целите на радикалните структури, които действат. Никой, който си помисли да обиди по някакъв начин македонската държава и македонския народ с транспаранти или знамена на чужди държави, няма да може да го направи и ще си понесе последствията", каза в интервю за Канал 5 вчера министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, пояснявайки, че сътрудничеството с МВР на България е на високо ниво, а полицията в Северна Македония „има сериозен капацитет да отговори на всички предизвикателства и да не допуска нарушаване на обществения ред и спокойствие“.

Спасовски се обърна и към „всички тези патриотични институти или сдружения да се откажат от идеи, които биха нарушили обществения ред и спокойствие и сигурността на държавата”.

От патриотичния институт на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха преди дни, че ще организират стража на гроба на Гоце Делчев, за да го пазят, а призив за мирно и достойно отбелязване на годишнината отправи и председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който също ще положи цветя на гроба на Гоце Делчев. 

Полицейско присъствие около църквата „Св. Спас” в Скопие има още от понеделник, а от четвъртък вечерта бяха въведени засилени мерки сигурност. Затворени бяха всички подстъпи към църквата, а на две от улиците, през които ще бъдат допускани делегациите, които да почетат Гоце Делчев, беше въведен специален режим на движение.

Група граждани се събра снощи край църквата "Св. Спас". Наметнати със знамена със звездата от Вергина, тениски с надписи "Гоцева стража" и плакати с лика на Гоце Делчев те твърдяха, че ще останат там, а част от тях заявиха, че ще блокират и моста "Гоце Делчев" в знак на протест, защото движението им е затруднено и не ги допускат до църквата.

Отбелязването на годишнината става на фона на засилено отново напрежение между България и съседната ѝ държава след побоя над Християн Пендиков. Българското МВнР извика посланика в Скопие за разговори в София.