Лидерите на Северна Македония днес отрекоха в страната им да има антибългарска кампания и обвиниха България, че е действала "неоснователно, неаргументирано и непропорционално", като е изтеглила посланика си от Скопие.

„В Северна Македония няма антибългарска истерия. Има отговорни лица за последните инциденти, защото това са действия на отделни лица и не може цяла държава да бъде обвинявана за действията на отделни хора. Предприемаме всички действия в съответствие с Конституцията и продължаваме да бъдем конструктивен партньор както в региона, така и в ЕС“, каза премиерът на страната Димитър Ковачевски, цитиран от БТА. 

Той говори в парламента, където днес е ден за въпроси на депутатите към правителството. 

На въпрос защо правителството не е приело предложението на президента Стево Пендаровски за обявяване за нежелани на територията на Северна Македония „евродепутат от България и други лица от България”, Ковачевски припомни, че решението на правителството е било да бъде ангажирано МВР в страната да предприеме всички мерки, за да премине отбелязването на годишнината на Гоце Делчев в началото на февруари спокойно. 

Последните действия на официална София не са в съответствие с договорената практика за насърчаване на взаимоотношенията, напротив, те представляват поддаване на провокациите на онези, които искат да осуетят усилията на двете правителства за стабилно и позитивно развитие на отношенията между двете страни, каза пак в парламента министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

В отговор на депутатски въпрос той отбеляза, че ведомството му внимателно следи изказванията и действията, идващи от България.

„Въпреки че призоваването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, МВнР изразява съжаление за тази стъпка, която счита за неоснователна, неаргументирана и непропорционална. Република Северна Македония показа силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефективна процедура разкри и арестува извършителя на престъплението, срещу когото активно се провеждат следствени действия”, каза Османи.

Той добави, че в Скопие очакват „успокояване на страстите и отстраняване на провокациите, с цел връщане към дипломатическа дейност, към приоритетите на съвместни проекти, работни групи, и др., които са в посока запазване и насърчаване на добросъседските отношения”.