“Избран съм от пловдивчани, не съм назначаван, за да ми се иска оставката. Това искане ми идва като гръм от ясно небе. Ще обмисля в следващите дни какво да направя.”

Това беше първата реакция на кмета на Пловдив Здравко Димитров, след като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска по-рано в събота оставката по време на партийна сбирка в хотел „Империал” в града. 

„Имаме много важна работа за вършене, виждате на колко фронта се строи в Пловдив. Безотговорно ще е да оставим града на автопилот в този момент”, каза още кметът и уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори.

„Дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки”, коментира още той, цитиран от пресцентъра на общината.

„Не съм забърквал бакии."

Така Димитров отговари на думите на Борисов, че в последния им разговор лидерът на ГЕРБ поискал от кмета да си оправи бакиите, а той казал, че излиза в отпуска.

"От самото начало на мандата започнахме с много важни и трудни проекти като Водния цикъл, обектите по ОП “Региони в растеж”, пробива под гарата и бъдещето на Бетонния мост, които бяха фатално забавени от предшественика ми и вкарани в риск. Управлявам отговорно с всички сили и умения - мои и на екипа ми. Казусът със стадионите на “Ботев” и “Локомотив” не е мой или на Пламен Райчев (зам.-кметът по строителство, чиято оставка лидерът на ГЕРБ също иска-бел. ред.). Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели. Същото се случва и в дебата за Панаира. Аз имам план как да спася Панаира за Пловдив, и то с дипломация, а не с войни”, каза още Здравко Димитров.