До 40 държави може да бойкотират Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г., а това ще направи събитието безсмислено, заяви полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, цитиран от Би Би Си.

Той направи изявлението, след като Полша, Литва, Естония и Латвия заедно отхвърлиха плана на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 г.

Украйна вече заплаши да бойкотира надпреварата, ако това се случи. На което МОК реагира, че всяка такава проява само ще "накаже спортистите".

Бортничук обясни, че вярва в сформирането на коалиция от 40 държави, начело с Великобритания, Съединените щати и Канада, които да подкрепят бойкот срещу плановете на МОК преди решаващото заседание на 10 февруари.

Като се има предвид това, не мисля, че ще се сблъскаме с трудни решения преди Олимпийските игри. И ако трябва да ги пропуснем, коалицията ни ще бъде достатъчно широка, за да направи провеждането им безсмислено“, рече министърът.

МОК обяви миналата седмица, че ще „проучи възможност“, за да позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават в Париж под неутрален флаг и без споменаване на държавата. Комитетът се аргументира, че „нито един спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си“.

Това предизвика остри реакции, като правителството на Великобритания заяви, че планът е „много далеч от реалността на войната“.

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт каза, че спортните организации трябва да „засилят комуникацията“ с международните федерации, за да запазят забраната за руски и беларуски спортисти, наложена от МОК след нахлуването на Русия в Украйна.

Любопитно е, че американската позиция - изразена на държавно ниво, не е за пълна забрана на руснаци и беларуси от Игрите. Първите участваха на последните летни и зимни форуми от името от олимпийския си комитет, без знаме, химн и т.н. - заради санкциите за употреба на допинг.

Правителството на Съединените щати заяви, че подкрепя замразяването на руските и беларуските спортни организации в международните и също така насърчава да се спре излъчването спортни събития в двете страни.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира, че ако на спортистите бъде разрешено да участват в събития като Олимпийските игри, те трябва да са неутрални "и да е абсолютно ясно, че не представляват руската или беларуската държава“.