Ирландия ще участва в тазгодишния конкурс за песен на „Евровизия“, но няма да бъде представяна от Джон Лайдън, след като бившият вокалист на „Секс пистълс“, популярен с псевдонима Джони Ротън, се провали в опита си да представи страната, пише порталът „Дедлайн“.

67-годишният Лайдън, известен като един от най-дивите изпълнители в британската музика през 70-те по време на разцвета на пънкрока, се беше включил в ирландския етап на конкурса с песента си „Hawaii“, вдъхновена от съпругата му Нора, която страда от Алцхаймер. 

Лайдън - може би едно от най-неочакваните имена, които някога са се появявали в „Евровизия“ - обясни, че иска да повиши осведомеността на хората относно коварната болест.

Но след като той и още пет изпълнители се представиха в ирландското предаване „Late Late Show“ в петък вечер, гласуващите зрители, както и национално и международно жури от музикални експерти, предпочетоха групата „Wild Youth" за "Евровизия" в Ливърпул през май. 

Официалното теглене на жребия за тазгодишното издание на конкурса беше извършено тази седмица и Ирландия ще се присъедини към 14 други държави в първия полуфинал. Десет от тях ще се състезават на големия финал в събота, 13 май. 

Обединеното кралство - една от „големите пет“ държави, които автоматично преминават към финала - е домакин тази година от името на Украйна, която спечели с "Оркестър Калуш" през 2022 г. Великобритания зае второ място м. г. със своя изпълнител Сам Райдър, но Би Би Си и другите партньори, които организират конкурса, увериха, че Украйна ще бъде в голяма степен домакин по дух. Телевизионният водещ на Би Би Си Райлан Кларк заяви тази седмица: „Те ще имат своето парти в нашата къща“, съобщава БТА.