Българският национален отбор по тенис постигна историческо класиране в Световна група I за "Купа Дейвис". Тимът ни, воден от капитана Валентин Димов и опитния боец Димитър Кузманов, поведе с 3:1 победи при гостуването си на Нова Зеландия в Крайстчърч.

Така България си осигури крайната победа още преди последната среща.

Димитър Кузманов за пореден път показа страхотен характер и се наложи с 6:3, 5:7, 6:4 над Аджийт Рай. За това помогна и победата на трибуните, където доминираше публиката с наши емигранти.

Рай проби за 2:1 в първия сет, но веднага след това срещата беше прекъсната за повече от три часа заради дъжд. След подновяването на играта Мико спечели пет поредни гейма от 1:3 до 6:3.

Кузманов поведе с пробив за 2:1 във втория сет, но но допусна изравняване при 3:3. Рай успя да пробие още веднъж в края на сета и изравни резултата след 7:5.

Пловдивчанинът показа по-голямата си класа в решителния сет и поведе с пробив за 3:2. След това беше стабилен на собствен сервис и затвори мача с 6:4 след 3 часа и 4 минути игра.

По-рано днес Пьотр Нестеров и Александър Донски изиграха много силен мач на двойки, но отстъпиха на специалистите в карето Майкъл Винъс, който е шампион от Шлема, и Артьом Ситак след час и 45 минути игра - 4:6, 6:3, 3:6.

Вчера Александър Лазаров и Димитър Кузманов спечели първите си мачове на сингъл. Лазаров се наложи със 7:6(1), 6:2 над Аджийт Рай, а Кузманов победи Киринпал Пану с 5:7, 6:3, 6:2.

Капитан на България е Валентин Димов. Асистенти на Димов са кондиционният треньор Кирил Симеонов, масажистът Любомир Панев и лекарят на отбора проф. д-р Георги Попов.

Димитър Кузманов: Благодаря на българските фенове

„Чувствам се страхотно да победя тук пред толкова български фенове, които ни покрепяха през време. От името на всички в отбора искам да благодаря на хората, които дойдоха от всички точки на Нова Зеландия и Австралия. Това беше много важно за нас и тази победа е за вас. Благодаря ви много", заяви Кузманов пред сайта на БФ по тенис.

Капитанът Валентин Димов: Не беше леко, но така оценяваме успеха повече

"Чувството е невероятно. Страхотна еуфория за всички нас като отбор и всички, който дойдоха да ни подкрепят. Емоциите са изключително силни и сме много горди и щастливи, че играхме така и спечелихме тази победа за България! Не беше леко, но когато е трудно е по-сладко и го оценяваме още повече", рече капитанът Валентин Димов в интервю за БФ по тенис.

"В момента искаме да се насладим на победата. Има време до септември, но със сигурност апетита идва с победите и смятам, че всички са страшно мотивирани да продължим да побеждаваме", така той отговори на въпрос дали вече мисли за мачовете в елита наесен.

Кои са били най-големите трудности?

Разликата в атмосферните условия, часовата разлика, сериозната подкрепа на публиката им и грешките в отсъжданията, който са нормални в тези мачове в полза на домакините. Това е една съвкупност от неща, с който трябва да се пребориш в подобен тип срещи за да стигнеш до победата. Това е една мечта за всеки спортист."

"Всичко беше перфектно. Искам да благодаря на Стефан Цветков за подкрепата и осигурените ни условия. Имаше българи в Крайчърч, който ни обръщаха внимание през цялото време и ни подкрепяха и помагаха. Отношението на организаторите също беше много добро. Всичко от което имахме нужда го имахме и го получихме и резултата е на лице", завърши Димов.