В интервю за вестник „Билд ам Зонтаг“ германският канцлер Олаф Шолц отрече Путин да е заплашвал Германия или него самия. Разговорите ни винаги са били обмяна на доста противоречащи с имнения, пояснява Шолц.

"Путин не е заплашвал нито мен, нито Германия". Това заявява в интервю за вестник „Билд ам Зонтаг“ германският канцлер Олаф Шолц. Канцлерът отговаря на този въпрос заради твърденията на бившия британски министър-председател Борис Джонсън, че Путин го е заплашил с ракетен удар през февруари 2022 г. Канцлерът разказа за телефонните си разговори с лидера на Кремъл.

Според него разговорите са били по-скоро размяна на противоречиви позиции:

"В телефонните ни разговори много ясно проличаха нашите много различни позиции по отношение на войната в Украйна."

"Много ясно заявявам на Путин, че Русия носи цялата отговорност за войната", каза канцлерът. "Без да бъде провокирана, Русия нахлу в съседната си страна, за да заграби части от Украйна или цялата страна."

Според него това е фундаментално нарушение на европейския мирен ред.

Ето защо Украйна получава финансова, хуманитарна и оръжейна подкрепа - каза Шолц.

"Заедно с нашите съюзници предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава сама." Запитан дали е имало споразумение с украинския президент Володимир Зеленски, че оръжията от Запада ще се използват само на украинска територия и че Русия няма да бъде атакувана с тях на своя територия, Шолц отговори: "Има консенсус по този въпрос."

Киев потвърждава

Украйна няма да използва оръжия с голям обсег, които САЩ обещаха да й доставят, за удари по руска територия и ще ги насочва само срещу руските военни части в окупираната украинска територия, заяви днес министърът на отбраната Олексий Резников, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

САЩ потвърдиха в петък, че в новия пакет военна помощ на стойност 2 175 милиарда долара е включена ракета с два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите, с които Киев отблъсква руските сили.

Винаги заявяваме официално на нашите партньори, че няма да използваме оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за да обстрелваме руска територия. Ще стреляме само по руски военни части във временно окупираната украинска територия, каза Резников на пресконференция.