Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да посети Европа и Полша да бъде една от спирките му. Полският вестник Dziennik Gazeta Prawna пише днес, че е възможно Байдън да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и с полския му колега Анджей Дуда във Варшава или в Жешув.

Междувременно САЩ подготвят пакет от 2,2 милиарда долара военна помощ за Украйна, включващ за първи път ракети с по-голям обхват, както и други боеприпаси и оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на съобщения на двама информирани по въпроса официални американски представители.

Оръжейната помощ се очаква да бъде обявена още през тази седмица, казаха американските представители.

В пакета вероятно ще бъде включено поддържащо оборудване за противовъздушните системи "Пейтриът", боеприпаси с прецизно насочване и противотанкови оръжия "Джавелин", уточниха те.

Според Ройтерс пакетът ще включва и ракети земя-земя с далекобойност до 150 километра. Засега САЩ са дали на Украйна ракети с далекобойност до 80 километра.

Белият дом отказа да потвърди тази информация.

Междувременно американски оръжеен концерн предложи на Украйна два високотехнологични дрона Reaper MQ-9 на символичната цена от по 1 щатски долар, съобщи The Wall Street Journal.

САЩ са изпратили военна помощ на стойност от близо 27,2 милиарда долара на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., припомня Ройтерс.