Европейската комисия предложи днес макрофинансова помощ в размер на 100 милиона евро за Република Северна Македония (РСМ).

Парите ще покрият финансовите нужди на страната за 2023 и 2024 г. Те ще бъдат в подкрепа на финансовата устойчивост и структурните реформи. Днешното предложение допълва 24-месечната програма за подкрепа в размер на 530 милиона евро, договорена с Международния валутен фонд (МВФ).

Помощта ще бъде под формата на заеми, които ще бъдат отпуснати на два транша. Те ще зависят от прилагането на мерките в политическата област, които трябва да бъдат договорени между Скопие и Брюксел във вид на Меморандум за разбирателство. Меморандумът ще се фокусира върху реформите в политиките в сферите на финансовото управление, данъчната политика, управлението на публичните инвестиции, публично-частните партньорства, бизнес средата, прозрачността на държавните помощи, енергийната ефективност, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Плащанията ще зависят и от положителните резултати в прилагането на програмата на МВФ.

Тези реформи ще бъдат в подкрепа на Северна Македония по пътя й към ЕС.

Парите се предоставят на РСМ в трудни времена, изтъкват от Комисията. В резултат на руската агресия в Украйна външнотърговското салдо на страната рязко се влоши поради силната й зависимост от вносните горива и ток. Тя има и сериозни външни задължения през тази година.