Мъж с двойно гражданство - българско и турско, живеещ в Искендерун, е в неизвестност, след като сградата, в която живеел, била разрушена от силното земетресение в Турция. Това съобщи Нова тв, цитирайки МВнР, откъдето се позовават на информация от местната изселническа общност. Информацията пред БТА потвърди и посланикът ни в югоизточната съседка Ангел Чолаков.

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

20 български доброволци тръгват към пострадалите от земетресението в Турция региони, съобщи още Нова тв. Те са част от Националната асоциация на доброволците и отрядите им реагират при бедствия и аварии. Доброволците ще помагат при издирването на оцелели, както и при разчистването на руините от рухналите сгради.

По данни на Франс прес от тази сутрин, над 4800 души вече са загинали при опустошителните земетресения общо в Турция и Сирия. Само в съседната ни държава ранените са повече от 14 хиляди.

Продължават вторичните трусове, повечето от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.

Директорът на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер съобщи, че броят на загиналите в страната е нараснал на над 3380. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди сгради са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса. 

Смята се, че около 1400 са загубили живота си в съседна Сирия.

Мощното земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Турция в ранните часове на вчерашния ден. Десетки бяха силните вторични трусове, а около обяд последва още едно земетресение със сила 7.5 по Рихтер.

Аварийни екипи и доброволци продължават с опитите да търсят хора по руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и автомобили.

Турция отправи международен призив за помощ, десетки държави откликнаха, сред тях САЩ и Южна Корея.

Междувременно тази сутрин ново земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е разтърсило централната част на Турция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC), цитиран от БГНЕС. 

Земетресението е регистрирано в 05.13 ч. българско време.

Епицентърът е бил на пет километра от района на Голбаши, на дълбочина два километра.

ЕС мобилизира 1185 спасители

1185 спасители от 19 страни членки, сред които и България, са мобилизирани от ЕС в Турция, съобщи Европейската комисия. Това е станало след задействането на Механизма за гражданска защита.

Държавите членки са предложили и 79 специално обучени кучета, които да търсят оцелели под развалините.

Спасителните екипи са общо 25, като 11 от тях вече са пристигнали на мястото на бедствието. ЕС е изпратил и два медицински екипа.