Днешната руска хибридна пропаганда надмина Гьобелс, защото за разлика от него има оръжие за нейното размножаване.

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той обяви старта на Центъра за споделяне и анализ на информацията в Брюксел.

„Някога Гьобелс измисли сеенето на лъжи. Но новото днес е интензивността, волята и инструментите.

Гьобелс не е имал интернет и инструмента на социалните медии. Днес хората, които се държат като Гьобелс и повтарят лъжата по 100 пъти, имат оръжие за размножаването й със скоростта на светлината и достигането й  до всекиго и навсякъде“, изтъкна Борел.

Чрез мощната дезинформационна кампания Русия се опитва да убеди хората, че е мощна, че е грешка на европейците да налагат санкции.

„Казват ни: Затова нямате торове, не можете да си плащате тока. Казват ни, че ЕС създава проблеми по света, пречи на износа на храна, прави така, че енергията да поскъпва“, даде примери Борел.

По думите му Москва не използва единствено манипулирането на информацията и намесата като ключов инструмент във войната. Тази война не е само с използване на екплозиви и куршуми за убийство на хора, а също и с тактика за печелене на сърцата и умовете на хората.

От години насам Кремъл инвестира в дезинформацията и манипулирането на информацията като в индустрия, продължи дипломат номер 1 на ЕС. И влага много повече пари, отколкото Брюксел в борбата с дезинформацията. Това се прави с използването на хиляди хора.

Режимът на Владимир Путин се опитва да контролира не само ставащото вътре в страната, но и да дестабилизира други държави. Русия е изградила мрежа и инфраструктура, чрез която да подвежда, лъже и дестабилизира, да ерозира демократичните институции.

„Това е сериозен проблем за либералните демокрации, които са основани на информацията. Хората правят своя избор въз основа на своята информираност. Ако информацията е токсична, демокроцията не може да работи. Ако е манипулирана, хората не могат да имат ясна идея какво става“, предупреди Жозеп Борел.

Според него информацията е петролът и моторът на демокрацията. А кръвта й кара демокрацията да работи.

В ЕС разполагат с данни за над 15 000 случая за манипулиране на информацията от страна на Русия от 2015 г. насам, посочи върховният представител. В резултат на много места – не само в Европа, но и в Африка, Латинска Америка и Азия, хиляди хора вярват, че руската агресия необходима реакция срещу Украйна и Запада.

„Виждаме опити за объркване и подвеждане на хората чрез промяна на наратива за събитието. Прави се така, че никой да не вярва на никаква информация, да смята, че всичко е лъжа, да не може да я отличи от истината“, каза Борел.

Днес оглавяваната от него Европейска служба за външна дейност (ЕСВД) публикува първия си доклад за чуждестранните манипулации на информацията и заплахата от чужгда намеса.

Главните заключения според Борел са следните:

• 1. Има ясни доказателства, че Русия мобилизира всички средства за дезинформация. Това става чрез държавни медии, дипломатически мрежи, приближени и т.н. Методът е систематично изкривяване на действителността за отвличане на вниманието от войната. Така например руски дипломатически профили в социалните мрежи разпространяват твърдения, че украинската армия се състои от неонацистки паравоенни единици, убиващи деца. Показват се снимки с убийства на невинни цивилни в други държави. Опитват се да организират в ЕС демонстрации с лозунги „Спрете убийствата в Донбас“;

• 2. Потвърдено е, че има нова вълна от дезинфорационна техника. Русия използва евтини технологии, за да фабрикува фалшиви снимки и видеа. Там не се свенят да правят фалшиви сайтове на истински авторитетни световни медии и да ги разпространяват в социалните мрежи;

• 3. Има документи, потвърждаващи обезпокоително сътрудничество между Китай и Русия. Те обвиняват Запада за всички последици от войната в Украйна. И от Пекин, и от Москва разпространяват лъжи за биологични лаборатории в Украйна.

В речта си Жозеп Борел нападна и туитър, че се опитва да ограничи достъпа. Макар да не спомена името на новия собственик на мрежата Илон Мъск, бе ясно, че първият европейски дипломат има предвид именно него.

Тези опити са сериозно отстъпление от предишни ангажименти на туитър, изтъкна Борел. Според него са необходими повече, а не по-малко прозрачност и отчетност.