Служебното правителство се захваща с анализ и ежедневен мониторинг на цените на храните в България. Това става, след като последните данни на Евростат показаха, че някои стоки и продукти в страната са в пъти по-скъпи, отколкото техните аналози в много по-богатите държави от Западна Европа.

Още преди два дни вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че ще сезира правителството по темата и днес вече се бе провела първата среща. 

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", обяви премиерът Гълъб Донев. 

По думите му предварителните данни показват разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина.

"И то разлики от 20% до 30% и повече", подчерта Донев. 

Целта на мониторинговата система, която ще бъде въведена, е да покаже на потребителите нелоялните търговски практики. В същото време бе гарантирано, че правителството няма да се меси в пазарната икономика и няма да налага интервенции на пазара. 

"Виждате, че цените на дребно - това, което излиза като информация и стоките, които се наблюдават, основните хранителни стоки - варива, меса, зърнени продукти, Комисията по стоковите борси и тържищата, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно много.

Трябва да се направи анализ каква е причината за това нарастване на цените, защо е толкова голяма ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в целия този контролен механизъм и механизъм за наблюдение от страна на държавата, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми", обясни още премиерът. 

Очаквано - в проверките и анализите са въвлечени всички регулатори - министерства, агенции, Комисия за защита на потребителите. Интересно е, че най-малко отговорност се налага на Комисията за защита на конкуренцията. Тя е този регулатор, който трябва да следи за образуването на картелни организации на пазара (председател на КЗК е Юлия Ненкова - дългогодишен зам.-кмет на София и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чийто баща e настоящият конституционен съдия Румен Ненков, б.р.). 

Припомняме, че по-рано днес представители на работодателските организации обещаха, че ще опитат да работят заедно с правителството по свалянето на цените, за да се гарантира, че инфлацията ще намалява и така ще се увеличава шансът ни да успеем да влезем в еврозоната от началото на следващата година. В същото време сдружението "Храни и напитки" каза, че единственият начин за сваляне на цените бил намаляване на ДДС за сектора.