Петте олимпийски комитета в скандинавския регион призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани на спортистите от Русия и Беларус "международно участие" заради войната в Украйна, съобщава АП, цитирана от БТА.

Швеция, Дания, Финландия, Исландия и Норвегия заявиха, че искат да изразят още веднъж своята "твърда подкрепа към украинския народ и желание за мир".

"Ние стоим твърдо на нашата позиция. Сега не е подходящият момент да обмисляме завръщането им", се казва в съвместно изявление.

Миналата седмица тримата балтийски премиери на Литва, Латвия и Естония призоваха за забрана за участие на руски и беларуски спортисти и казаха, че е възможно да бойкотират Олимпийските игри. Последва същата реакция от Полша, според която готовите на бойкот страни - при участие на руснаци и беларуси, били около 40, начело със САЩ и Великобритания.

Първата страна с предупреждение, различна от Украйна, беше Латвия.

Тези реакции бяха провокирани от изявления от Лозана, че МОК разглежда възможности как да върне руснаци и беларуси в спорта, а същевременно да им даде зелена светлина за Летните игри в Париж, пък макар и да участват като неутрални - без имена на държаните, флагове, химни, делегации и символи.