"Solar Food" е името на финландски стартъп, който обяви, че е създал храна от слънце, микроби и въздух. Тя не само може да подсигури изхранването на планетата, но и да спаси климата. Причината: микробите в този продукт се хранят с въглероден диоксид, вода и азот.

Прахът е жълт като горчица и прилича на смляна куркума. Но Solein, както се нарича изобретението с фин прах, не е нито растение, нито подправка. Това е по-скоро протеинов прах и е хранителна добавка, която се произвежда от въздух, микроби и слънчева енергия и е предназначен да служи като основа за заместване на месото и други храни в бъдеще.

Целта на финландския стартъп "Solar Foods" е да направи революция в световното снабдяване с храни със своя продукт, създаден практически от нищо. В Сингапур прахът ще бъде пуснат на пазара още през 2024 г. - това ще бъде първата страна в света, която ще започне да употребява тази храна.

Solein не се нуждае от земеделие и в същото време замества напълно източници на протеини като месо, мляко, соя или леща. С други думи, това е нова алтернатива на животинския или растителния протеин. По данни на компанията тя съдържа 65-70% протеини, 10-15% фибри, 5-8% мазнини и 3-5% минерали, както и желязо и витамини от група В. Очевидно е, че той почти не променя вкуса на храната: твърди се, че прахът има деликатен вкус умами, който често се сравнява с "пикантен".

Но как се произвежда храна от нищото?

"В общи линии процесът наподобява пивоварна", казва Паси Вайника, съосновател и главен изпълнителен директор на Solar Foods.

Процесът е подобен на процеса на ферментация, използван за производство на вино или бира, казва той. Но вместо със захар бактериите се хранят предимно с въглероден диоксид, разтворен водород и азот, като използват възобновяема електроенергия. Това ще ги "нахрани", за да образуват аминокиселини, витамини, мазнини и въглехидрати.

"Когато дойде време за събиране на саламурата, излишната вода се отстранява и тя се изсушава на прах, богат на протеини, без да се увреждат растенията или животните", обясняват от компанията.

Какви са предимствата на тази храна пред селското стопанство?

"При конвенционалното производство на храни се разхищават ресурси като вода, химикали и храна за животни в неустойчив и неразумен мащаб", пишат финландските изобретатели.

Техният продукт изисква само малка част от тези ресурси за производството на същото количество протеин. Процесът е 20 пъти по-ефективен от фотосинтезата, чрез която растенията превръщат енергията в храна.

Първата фабрика на Solein в момента се строи във Вантаа, Финландия. Търговското производство се очаква да започне през следващата година.

"В Сингапур тя ще се предлага в избрани ресторанти", казва Вайника. Първоначално ще бъде в ограничена форма, докато производството наистина започне.

Столицата на бизнеса в Югоизточна Азия е "идеалният център" за тестване на новия продукт, убеден е Вайникаа. Фактът, че времето за официално одобрение е било по-кратко от това в други страни, се дължи просто на голямата ефективност на града-държава. Но Solar Foods очаква скоро да последват и други пазари, включително Европейския съюз, Обединеното кралство и САЩ.

Скандинавският стартъп не е единственият, който иска да направи революция в хранително-вкусовата промишленост с помощта на устойчиви продукти на чистите технологии. Air Protein от САЩ работи по подобен начин, като произвежда готови заместители на месото, също използвайки "въздушна ферментация".

Британско-холандският стартъп Deep Branch е разработил "Proton" - богат на протеини прах от CO₂ за фуражната промишленост.

Създателите са вдъхновени от космическата програма на НАСА през 70-те години на миналия век: Още тогава изследователите търсеха начин да превърнат елементите от въздуха, който астронавтите дишаха, в протеини.

Всички тези иновативни подходи са свързани с протеините и по-специално с алтернативите на животинските продукти, които са на първо място в списъка на богатите на протеини храни - особено млечните продукти, яйцата и месото.

"Протеинът е важен макронутриент и съществен структурен компонент на нашите клетки", обяснява Ким Джунг Ън от катедрата по хранителни науки и технологии в Университета на Сингапур.

Протеинът е много важен за организма: тъй като той не разполага с протеинови запаси, клетките трябва редовно да се снабдяват с макромолекулата. Германското дружество по хранене (DGE) препоръчва дневен прием от 0,8 грама протеини на килограм телесно тегло за възрастни под 65 години.

Протеините са необходими, наред с другото, за изграждането на мускулите, костите, кожата и косата, но също така и за ензими и хормони, както и за здрава имунна система. Вегетарианците и веганите използват като източници на протеини предимно бобови растения, зеленчуци като броколи, семена от чиа или киноа.

По-добър заместител на млякото от овес, бадеми или грах?

"В много региони на света доставките на протеини вече не са гарантирани, а изменението на климата и нарастването на населението ще задълбочат този проблем", казва изследователката на протеини Изабел Мурани от Института за технологично инженерство и опаковане "Фраунхофер" във Фрайзинг.