Полша, време е за референдум в Силезия. Русия може да помогне.

Това обяви на профила си в "Телеграм" чеченският лидер Рамзан Кадиров. В началото на поредното си есе, громящо Запада и в частност Полша, диктаторът се подигра на Варшава, защото по негови сметки е останала без оръжие.

"Сега и Полша ще моли за оръжие Щатите. Това решение беше обявено от Марчин Пржидач, ръководител на Бюрото за международна политика в кабинета на полския президент. Като част от подкрепата за Украйна, Варшава успя да изчерпи собствените си военни ресурси и сега е объркана: какво ще стане, ако след успешното завършване на СВО Русия започне да денацифицира и демилитаризира следваща страна? Все пак след Украйна на картата е Полша!"

Кадиров многократно заявявал, че "борбата срещу сатанизма трябва да продължи в цяла Европа и на първо място на територията на Полша".

"Така че поляците се хванаха навреме. Да, и политическата ситуация при тях сега е сложна. През юли ще се проведе ежегодният Марш за автономията на Силезия, който всеки път привлича все повече и повече участници.

За мен този регион на Полша си заслужи специален независим статут и там спешно е необходим референдум, по време на който Русия може да окаже организационна помощ. Моли, Полша, моли господарите си".

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки се обяви за идеята да се подкрепи Ичкерия (Чеченска република Ичкерия - сепаратистко държавно образувание, просъществувало на територията на Чечено-ингушка автономна съветска социалистическа република от 1991 г. до 2000 г.). Кадиров побърза да отговори:

"Искам да коментирам думите на един шизофреник - полския премиер. Той твърди, че трябва да се подкрепи Ичкерия", заяви Кадиров с широка усмивка. "Имам един въпрос: "Къде бяхте вие, когато се борихме за Ичкерия? Когато отстоявахме интересите на независимостта? Защо европейските страни, включително и Украйна, не ни подкрепиха, а сега решиха да подкрепят несъществуваща държава?", попита той и побърза да обясни, че днес независимостта била невъзможна, "защото 1,5 милионно население трябва да бъде изхранено, облечено, образовано..."