Австрийският канцлер Карл Нехамер отново настоява за по-строг подход към миграцията на територията на ЕС. В навечерието на започващата в четвъртък двудневна среща на върха на ЕС в Брюксел в интервю за в. „Велт“ Нехамер заплаши, че ще наложи вето на заключителната декларация, ако не бъдат постигнати конкретни споразумения по въпросите на миграцията.

„Празните думи няма да са достатъчни“, каза Нехамер.

Поради това няколко държави от ЕС са написали съвместно писмо с исканията си в навечерието на двудневната среща на върха в Брюксел, която започва в четвъртък. Според Нехамер сред тях са Дания, Естония, Литва, Латвия, Малта, Гърция и Словакия.

Нехамер иска "ясен и недвусмислен ангажимент за укрепване на защитата на външните граници"

"Най-накрая се нуждаем от ясен и недвусмислен ангажимент за засилване на защитата на външните граници и за използване на съответните финансови ресурси от бюджета на ЕС за тази цел", поиска австриецът.

Трябваше да се предприемат конкретни стъпки". Ако това не се случи, Австрия "няма да може да подкрепи заключителната декларация от срещата на върха на ЕС", заяви консервативният правителствен ръководител.

В писмото се посочва, наред с други неща:

"Според нас сегашната система за предоставяне на убежище е провалена и от нея се възползват предимно циничните трафиканти на хора, които печелят от нещастието на жени, мъже и деца."

Осемте лидери призовават за "възможно най-скорошен напредък по цялостния пакт на ЕС за миграцията и убежището, за преразглеждане на Шенгенския граничен кодекс и за постигане на съгласие по законодателни предложения за справяне с миграционната ситуация".

Миграцията към ЕС се е увеличила отново миналата година след спад, причинен и от пандемията. В Австрия през 2022 г. е била надхвърлена границата от 100 000 молби за убежище - без да се броят бежанците от Украйна.