Шенген не работи. Това заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер, който е на посещение в България. И обясни, че държави, които са вътрешни за Шенген, като Германия, Чехия, Словакия и самата Австрия, са върнали контрола по своите граници.

Президентът Румен Радев, който бе домакин на посещението, отговори, че това е вярно, но това не означава, че България и Румъния трябва да са извън Шенген. И допълни, че това не е само въпрос на сигурност, а означава и икономически загуби за България. Включително и за Австрия, която е най-големият инвеститор в България.

От думите на Нехамер стана ясно, че няма промяна в позицията на Австрия относно разшираването на Шенгенското пространство. Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата.

Радев и Нехамер се запознаха на място на границата край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Двамата посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Разговаряха за обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и за прилагането на европейското право по отношение на Шенген.

След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като "защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия".

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България средства за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

"Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни за усилията, които България полага. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Австрия подкрепя усилията на България и желанието на България да усили и укрепи границата и затова ще се застъпим пред ЕК тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени", изтъкна той.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

"Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия.

Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това дефакто очертава този голям проблем, който може да решим само заедно.

Трябва общоевропейски промени в законодателството, които да позволят на полицейските служители да действат бързо и ефективно и обща политика за отблъскване на миграцията. Също трябва ясен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия пред мигрантския натиск не са оставени сами да се справят с този проблем, не са оставени сами и с процедурите по убежище и това е правен проблем на общоевропейско ниво", посочи той.

Радев благодари на австрийския канцлер за подкрепата за общоевропейски усилия за охрана на външните граници, но изрази несъгласие с тезата му за Шенген.

"Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлерът Нехамер. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и сигурността на неговите съграждани. Но и споря с него за следното – това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица Шенгенски държави.

Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза – свободата на движение. И освен сигурност, има икономически и други измерения и аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген, защото от това губят и нашите икономики, губи и Австрия, защото Австрия е инвеститор номер едно в България и ние ценим силно това икономическо сътрудничество.

Искаме да ценим и времето на нашите граждани, които губят време и нерви по чакане на ГКПП-ата. Така че вярвам, че в обозримо бъдеще ще намерим рационално решение.

Двамата с Нехамер споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа. Искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕС и пред Съвета на ЕС", посочи Радев.

Той заяви, че докато представлявам България пред Съвета на ЕС ще продължи на всяко заседание да поставя въпроса за охраната на границата и за Шенген.

По-късно Нехамер ще разговаря и със служебния премиер Гълъб Донев.