Един от най-популярните някога британски комедийни ситкоми се завръща. "Фолти Тауърс" (Fawlty Towers) ще бъде съживен след повече от 40 години, съобщава Би Би Си.

Джон Клийз, който изигра Базил Фолти, отново влиза в ролята, той ще бъде и основен сценарист на сериала. Ще му партнира дъщеря му Камила Клийз.

Шоуто, което вече е класика, се излъчва по Би Би Си 2 в два сезона - през 1975 и 1979 г. То проследява живота на собствениците на малък хотел - Базил и жена му Сибил, които се опитват да запазят бизнеса си, но и брака си.

Новите епизоди ще проследят как мизантропът Базил се справя в модерния свят. Във вторник от Castle Rock Entertainment съобщиха, че са подписали договор с Клийз за продължение на сериала, но все още не е ясно къде ще се излъчва то.

В новите епизоди Базил ще управлява бутиков хотел заедно с дъщеря си, за чието съществуване току-що е разбрал.

В класическия сериал четири са основните действащи лица, около които се въртяха комедийните ситуации - Базил Фолти, сноб и доста закостенял, който непрекъснато има някакви неприятности с хотела, съпругата му Сибил (в ролята Прунела Скейлс), обикновено гласът на разума в двойката, камериерката Поли (изиграна от тогавашната съпруга на Клийз Кони Буут) и сервитьорът испанец Мануел (в ролята Андрю Сакс. Актьорът почина на 86 г. през 2016 г.), винаги готов нещо да обърка, основно заради твърде пожелателните си познания по английски език.

Камила Клийз е дъщеря на Джон Клийз, един от оригиналните членове на "Монти Пайтън", и Барбара Трентън, модел и актриса, починала през 2013 г. Камила има кариера като стендъп изпълнител. 

"Фолти Тауърс" печели множество награди "Бафта" през 70-те години. През 2019 г. шоуто беше определено за най-великия британски ситком за всички времена от панел от тв комедийни експерти за сп. Radio Times.

През 2020 г.  Клийз разкритикува решение на Би Би Си временно да махне един от епизодите от сериала заради расистки подмятания. По-късно епизодът е върнат, но с предупреждение за обиден език и съдържание.