Русия поискала от легендарния британски музикант Роджър Уотърс да говори пред Съвета за сигурност ООН за войната в Украйна, пише „Политико“.

Това съобщи в своя Телеграм-канал Дмитрий Полянски, първи зам.-постоянен представител на страната в международната организация.

Основателят на знаменитата банда „Понк флойд“ неведнъж е правил противоречиви изявления за войната в Украйна. През лятото на 2022 г. той обвини американския президент Джо Байдън, че подхранва конфликта, и дори го нарече военнопрестъпник. Музикантът нападна и НАТО за това, че се разширява към границите на Русия.

Събитието, на което Роджър Уотърс е помолен да говори, е тази вечер. Според дипломата Полянски Съветът за сигурност се събира на среща, на която ще бъдат обсъдени „перспективите за мирно решаване на украинската криза в контекста на нарастващите западни доставки на оръжие за тази държава“.

Засега обаче не е ясно дали Уотърс е приел поканата да говори.

Преди броени дни музикантът бе наречен „апологет на Владимир Путин“ от Поли Самсън, съпругата на колегата му от „Пинк флойд“ Дейвид Гилмор.

Роджър Уотърс напусна легендарната група през 1985 г.