Легендарният музикант и съосновател на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс се изказа днес пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия.

Той заяви, че нейната инвазия в съседна Украйна е противозаконна. В същото време Уотърс добави, че според него тя е била провокирана, като призова за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия свика днешното заседание на Съвета за сигурност, за да бъдат обсъдени доставките на оръжия в Украйна и помоли британският музикант да се изкаже. Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев в писмо, публикувано на неговия сайт още през септември.

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна "впечатляващия опит като изпълнител" на музиканта, но посочи, че квалификацията му да говори за контрола на въоръженията и по въпроси от европейската сигурност “е по-малко очевидна".

Въпреки че Уотърс нарече руската инвазия в Украйна "противозаконна", той също така заяви, че тя "не е била непровокирана", и осъди "провокаторите по възможно най-категоричен начин". Той не даде повече подробности.

"Единственият разумен начин на действие днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня в Украйна", каза величието.

Украинският постоянен представител при ООН Сергий Кислиця направи препратка към хита на "Пинк Флойд" "Още една тухла в стената" (Another Brick in the Wall), като заяви пред Съвета за сигурност:

"Колко е тъжно за бившите му фенове да видят как той приема ролята на още една тухла в стената - стената на руската дезинформация и пропаганда."