Няма вече да вербуваме затворници.

Това обяви шефът на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин след следния въпрос от редакторите на Live24: 

"Уважаеми Евгений Викторович, голям брой затворници се обръщат към нашата редакция. Те пишат, че повече от месец в ЧВК "Вагнер" не е имало набирания от поправителните домове. И вие самият вече не идвате в колониите. Така ли е?"

Следва отговорът на "готвача на Путин".

"Да, наистина е така. Набирането на затворници в ЧВК "Вагнер" е напълно прекратено. Тези, които сега работят при нас, изпълняват всичките си задължения".

В края на януари "Медуза" обяви, че 80% от затворниците на "Вагнер", участващи в бойните действия край Бахмут, са загинали или изчезнали. Военната група ги използваше за пушечно месо, щадяйки елитните си части. Напълно вероятно е през февруари броят на жертвите сред мобилизираните затворници да се е покачил. 

Иронията е, че след септемврийската контраофанзива на Украйна, когато бяха освободени Лиман и Изюм, окупацията на Бахмут загуби стратегическото си значение - той не може да се превърне в плацдарм за окупация на цял Донецк.