Жестокото убийство на психолога и писател Иван Владимиров - Нав предизвика днес вълна от гневни реакции, насочени срещу институциите - и най-вече МВР, до което са били адресирани десетки сигнали за отношенията между убития и арестувания за разстрела негов съсед - бивш полицай, законен притежател на оръжие. Нав стана поредната жертва на "битови" скандали.

Клуб Z събра само една малка част от реакциите в социалните мрежи, най-съкровената от които е тази на майката на Нав.

Слава Иванова, майка на Иван Владимиров:

"Бях благословена майка с най-прекрасното дете. Шегувахме се, че всичко при него се получава... винаги. И винаги по трудния начин. Но той посрещаше всичко с оптимизъм и вдъхновение. Приемаше предизвикателствата с усмивка и не спираше да мечтае. Вървеше смело към мечтите си. Посвети дълги години на четене, учене, образоване, за да се върне в България и да даде най-доброто от себе си, за да учи младите хора да бъдат истински, да бъдат себе си, да бъдат победители, да вярват в доброто и да изградят правилни ценности, за да усетят красотата на битието като него. Издаде книга, с която да вдъхнови хората да видят през неговите очи колко вдъхновяващо и животопроменящо е четенето. Беше готов. Беше разперил криле за полет... и един нелеп куршум пречупи крилете му и отне светлината от очите му. 

Той беше светлина за много хора. Беше мой учител, подкрепа и опора. Беше детето, с което се гордеех. Беше вдъхновяващ събеседник и продължител на мечтите ми. Беше радост, светеща радост.

Можеше да направи още толкова много. Краят дойде неочаквано и нелепо. Съзнанието ми отказва да приеме, че това е реалност.

Мило мое дете, изпращам ти цялата си обич и благодарност, че избра мен за майка и освети и осмисли дните ми. И горещо се надявам, че си на едно по-добро място. Нека е мир и светлина на душата ти. Не остави дете, но остави следа. И сме много тези, които ще те носим в сърцето си."

Явор Божанков, бивш депутат и приятел на покойния Владимиров:

"Психологът и писател Иван Владимиров - Нав е застрелян в главата от негов съсед. 

Нав е разказвал много пъти за подадените сигнали и премеждията със своя съсед. Това не е просто лична трагедия. 

Винаги се оказва, че мнозина са знаели. Но дружно са бездействали. От съседа, през полицая до прокурора. Десетки сигнали без резултат. България е държава с брутални нива на рецидив. 

Тук насилието минава за норма. Личен проблем. Между съпрузи. Между съседи. Когато в 48-то Народно събрание влезе закона за защита от домашно насилие, високите нива на рецидив и бездействието по сигнали беше една от основните теми, които новият закон трябваше да пребори. 

Законопроектът беше спрян от ГЕРБ, БСП, "Възраждане" с мотиви, че... прокарва 3-тия пол. Джендър пропаганда. Такова нещо нямаше, но преди избори трябва да създадат страх и после да ни пазят от него - защото за съдебна реформа и нормални закони са негодни. За това спасяват кирливете си з****ци с несъществуваща заплаха. 

Трябва да се запитаме как искаме да живеем. Защото агресията ще влети с шут и през нашата врата. Ще ни завари детето на тротара. Ще ни изненада на улицата. 
Искам да ви кажа къде ще са в този момент пазителите ни от джендър нашествоето. Защото ги познавам. Ще прехвърлят пари от една скапана офшорка в друга.

"Мечтая за споделеност с хора, които могат истински да обичат. Светът е великолепна площадка за случване". Иван Владимиров - Нав."

Огнян Минчев, политолог:

"След като бивш военен застреля млад човек - току що сключил брак - до Женския пазар в София, днес бивш полицай застреля писателя психолога Иван Владимиров - след като години наред е тероризирал цялата кооперация.

Примитивизмът и безотговорността на българската държава достигна граница, отвъд която самоуправството се превръща в единствена възможност за оцеляване на редовия гражданин. И в двата случая примитивни и агресивни типове размахват "законно притежавано" оръжие и убиват невинни хора.

Защо това оръжие е законно притежавано? Нали и единият и другият са бивши - бивш военен и бивше ченге? Защо тези типове могат да притежават оръжие, а ние - не? Или да обезоръжат всички - включително наглите и агресивни мутри, включително дошли от армията и полицията, или да направят притежанието на лично оръжие достъпно и лесно за всеки. И тогава да се стреляме като в Дивия Запад. Докато храним с данъците си 60 000 ченгета, 30 000 военни, 200 000 охранители и още толкова членове на Ловно-рибарския съюз, притежаващи оръжие.

Тази държава се притежава от крадци и бандити и служи само на тях. Въоръжавайте се - оцелявайте! Не правете разлика между мутри на улицата и мутри в институциите!"

Георги Тошев, журналист:

"Иво, Иван… кой е следващият убит от съсед в тази страна...?

P.S. Неефективни институции=смърт."

Миролюба Бенатова, журналист:

Когато МВР и МО нехаят за своите бивши служители и не смеят да им вземат оръжието, стават трагедии като с психолога Иван Владимиров.

Владимиров снощи е застрелян от свой агресивен съсед, бивш полицай на 52 г., който и преди е заплашвал с оръжие и саморазправа.

Безпомощни сме пред арогантността и психическата нестабилност, но най-вече сме обречени заради мъртвите институции.

През ноември миналата година Иван Владимиров разказва в "Преди обед" за неволите си с въоръжения съсед.

Разказва как представителите на институциите вдигали рамене с репликата, че е много трудно да вземат отношение в такива казуси. Че освидетелстването е трудно. Че изселването е трудно.

В общи линии, живеем в държавата "тук е така"! 

В това предаване (когато за втори път коментира казуса) Владимиров вече се шегува със ситуацията и отново през хумор пророкува, че нищо чудно да се стигне до разстрел.

Това е.

Ние сме в капан."

Андрей Велков, писател и приятел на убития:

"С Иван имахме уговорка да пием бири.

Сега, заради немощната ни милиция, която за пореден път доказва своята "ефективност", това няма да се случи, защото този готин човек бе затрит без време от безконтролна бивша кука, срещу която са подавани множество сигнали.

Калин Терзийски, писател и приятел на убития:

ПЕСЕН ЗА ИВАН ВЛАДИМИРОВ-НАВ

Идваше с колело на срещите ни

И си поръчваше много голямо

Кафе американо с мляко

Когато го прегърнех, усещах мускулите му

И казвах Браво, браво, само така

А той се усмихваше, наместваше очила

И потъвахме в най-прекрасните разговори

Които приличаха на разходка в джунгла

На песен на Бийтълс, на разказ на 

Самия него, на мой разказ, на разказ на Люси Станев

На разказ на Тери Пратчет, на Песен на песните

На пътешествие вътре в ума и навън в света

Където богатството беше огромно и

Аз си казвах: Хубаво е да имаш такъв приятел

Ще си разказвате своите светове един на друг

А няма по-голямо щастие от това

И после той си допиваше огромното кафе

И потегляше нанякъде с колелото си

А аз оставах да си мисля за него.

Анна Грозданова, също приятел на убития:

"Живеем е нелепа държава, управлявана от нелепи хора, където всеки мухльо може да бъде Бог и да разполага с живота на хората, защото правила няма, а и да има не се спазват. Наркомани помитат хора по улиците, бивши военни убиват млади и будни хора. Докога?

Почивай в мир Иван Владимиров. А днес трябваше с теб да ходим на кино..."

Самуил Димитров, журналист:

"Преди няма и три месеца в национален ефир застреляният снощи психолог казва следното: "Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз нямам уредба вкъщи, нямам телевизор, нищо не правя вкъщи освен, че работя на компютъра и между 2 и 4 чат-пат се движа на компютърния стол. Той ми залива вратата с машинно масло, хвърля ми яйца по прозореца, защото аз съм му вдигал шум и не можел да спи. Аз мога да се закълна във всичко свято, че съм най-тихият човек на света и по-тих от това няма как да бъда. Ходих много пъти в полиция, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие. И аз също не знам дали утре няма да съм поредният такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло."

Тогава седи до Милена Шаркова, съпруга на убития Емил Шарков, която напомня, че през 2013 г. мъжът й беше застрелян от друг луд. Коментират убийство, извършено по онова време (ноември 2022 г.) от бивш военен (трети луд), скарал се със съседа за някакъв ремонт. 

И тримата луди в тая история са въоръжени. И живи и здрави, единият е в затвора. Трима от четиримата нормални са застреляни. МВР вика нищо не може да се направи."

Борис Митов, журналист:

"Ние си нямаме масови стрелци, обаче си имаме МВР и МО, които масово произвеждат въоръжени ненормалници. И после вдигат рамене."

Ружа Смилова, политолог:

"Боже! 

Мир на душата на убития.

Става страшно да се живее и у нас. 

Всеки ненормалник с оръжие може да те очисти - и след това вероятно ще го изкарат невменяем. 

Не помага подаването на сигнали, дори освидетелстването май не прибира опасните луди."

Юлиан Попов, енергиен експерт, бивш служебен министър:

Иван Владимиров-Нав може би щеше да жив днес ако участниците в полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 бяха сериозно разследвани, ако бяха понесли съответстващото наказани, ако МВР беше провело вътрешно разследване на институционалните причини за тяхното поведение и ако ако министърът на вътрешните работи си беше подал оставката. Ако.

Радослав Бимбалов, рекламист.

"РАЗБЕРЕТЕ ГО:

Този скот, който завчера преби жена си докато спря да диша, Онзи рецидивист с цял отряд полицаи на каишка, намазал двете случайни момичета на асфалта на бул. Черни Връх, Това надрусано мамино синче, което уби Милен Цветков, блъскайки се в спрялата му кола и Онзи, който уби снощи в упор Иван Владимиров СА ЕДИН И СЪЩ ЧОВЕК.

Този човек има ясни идеали. Да е образован колкото Борисов, чист като Пеевски, честен колкото Гешев, независим колкото Копейкин. 

И не, лошото не е, че този човек са много хора. 

Лошото е, че стават все повече."

Емил Джасим, учител:

"Живеем в държава, в която бивши ЧЕНГЕТА от ДС, МВР и МО разстрелват приятелите ни, съседите ни или бъдещето на децата ни.

Едните го правят с пистолет от упор, другите - с гласуване в Народното събрание или от висотата на ръководните постове, които заемат.

И в двата случая бившите ЧЕНГЕТА не трябва да имат нито оръжие, нито власт.

Бог да прости жертвите на тези безскрупулни убийци."

Мария Спирова

"В България полицаи просто отказват - бунашки, ехидно или с върховно безразличие - да защитават живота и здравето на гражданите от общоизвестни и документирани психопати и насилници.

Съпругът ти те пребива, преследва навсякъде и публично те заплашва, че планира смъртта ти? Случват се такива неща. Съседът ти е въоръжен, неуправляем, рецидивиращ побойник (бивш полицай!), пристрастен към саморазправата? Е, и?

България е институционално мъртва държава, поради което всеки ден броим предотвратимите смърти на невинни хора.

България е държавата, която може тутакси да мобилизира орди пощръклели униформени робокопи, които да пребият десетки мирно протестиращи граждани с боксове и ритници, но не може да накара двама полицаи от произволно РПУ да спасят един гражданин от смъртоносния произвол на някакъв нещастник, който отдавна е трябвало да бъде арестуван и осъден."