Русия вероятно е загубила до половината от целия си оперативен танков парк от началото на войната в Украйна, според информация, събрана от група за мониторинг, цитирана днес от Си Ен Ен.

"Орикс" (Oryx), разузнавателен уебсайт с отворен код, събира визуални доказателства за загуби на военна техника в Украйна от началото на нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Групата заяви тази седмица, че е потвърдила 1000 различни загуби на руски танкове във войната. В него се казва, че още 544 руски танка са били пленени от украинските сили, 79 повредени и 65 изоставени.

Това число не включва загубите, които "Oрикс" не е успяла да потвърди визуално, каза Якуб Яновски, военен анализатор, който сътрудничи на блога на "Oрикс"- Той е изчислил, че действителните загуби на Русия може да са достигат до около 2000 танка.

„Русия започна войната с около 3000 оперативни танка... така че има голям шанс Русия да е загубила половината от (своите) използваеми танкове“, каза Яновски.

Танковете бяха основен фокус на руското нахлуване в Украйна и се разглеждат като ключови средства за Русия или за Украйна да завземат територия на бойното поле.

Според данните на "Орикс" над 500-те пленени руски танка повече от покриват 459-те танка, които Украйна е изгубила. И още танкове са на път към Украйна. От миналия месец Киев получи обещания за модерни танкове от Германия, Съединените щати, Великобритания и други западни партньори. Нещо повече, за тези танкове се смята, че превъзхождат технологически руските. 

Руската бронетехника се представи зле в Украйна, отбелязва Си Ен Ен. Месеци след началото на войната анализаторите забелязаха дефект в дизайна на руските танкове - входящ противотанков снаряд може да взриви цялото им хранилище за боеприпаси. Често последвалите експлозии изхвърлят куполите на танковете.

Експерти също отбелязват, че руската броня е била поддържана зле преди войната и някои танкове на склад може да са били използвани за резервни части за тези, които са на фронта.

Яновски казва пред Си Ен Ен, че Москва е имала около 4000 танка в резерв преди началото на войната.

„На хартия Русия все още има много танкове, но много от тях не са били правилно съхранявани и може да е трудно да бъдат повторно активирани бързо“, каза той.

Дори ако всички те могат да бъдат приведени в действие, Москва пак ще бъде загубила около 30 на сто от предвоенните си танкови сили, казва Яновски. По думите му производството на нови резервни танкове ще бъде трудно за Москва.

„Поради санкции може да се наложи да заменят сензорите и електрониката с по-нискокачествени заместители – и количеството, което могат да произведат в близко бъдеще, е малка част от това, което губят. Тези материални загуби... не са поносими“.

Общото число на загубите на оборудване от Русия - когато към танковете се добавят бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и други превозни средства - е почти 9100, се казва в уебсайта на "Орикс". Общите загуби на оборудване на Украйна са 2934, се посочва в него.