Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще направи предложение пред конгреса на БСП в събота, относно това с кои партии в следващия парламент би могло да се състави правителство. Това каза самата Нинова пред бТВ. На конгреса щяло да стане ясно кои са евентуалните коалиционни партньори на БСП в следващия парламент.

"Не мисля да слагаме такава разделителна линия".

Това каза Нинова на пряк въпрос дали БСП предпочита ГЕРБ или "Продължаваме промяната" за бъдеща коалиция. Важното било "какъв вид правителство е възможно".

Конгресът щял да се занимава и с обновяването на програмата на БСП.

"Лявото много се промени. Българин работи от България за фирма в Канада, плаща данъци във Франция. Високите технологии, изкуственият интелект започват да изместват хората. Какво правим с тези хора? Ще имат ли базов доход? Екология е модерно ляво. Модерно ляво ли е джендър идеологията в училищата. В Европа е модерно ляво ние не смятаме така".

Това обясни Нинова.

"Какво избираме - пазара или човека"?

Този въпрос формулира Нинова, за да аргументира идеата си за слагане на таван на цените на продуктите в малката потребителска кошница.

"Предлагаме го не за пръв път. Цените скочиха много, Хората не могат да наваксат с доходите. Не могат да си покрият сметките. Това, което предлага служебният кабинет, няма да сработи, издава некомпетентност", заяви Нинова.

Според нея подобен таван има в Испания, Гърция, Португалия, Унгария, които са пазарни икономики и той се прилага включитлено от десни правителства.

"Ситуацията е извърнедна, може да се правят изключения. Кой можеше да допусне преди 5 години, че ЕК ще позволи държавна помощ? В цената да влиза себесотйността и 10% печалба и това е цената. На стоките от малката поттребителска кошница. Не на всички стоки", каза още Нинова.