"Единственото, което съм казал, че не отива на БСП да е пета политическа сила. Че трябва да бъде една от водещите политически сили. Партията не прави нищо, за да се отласне от тази позиция".

Това заяви пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков. Така той коментира критиките към него от страна на другарите му социалисти.

Зарков каза, че ще бъде на предстоящия конгрес. Според него основният въпрос пред конгреса е как БСП ще се яви на тези избори, че да получи по-голяма тежест. Кандидатирането му за лидер не било на дневен ред, защото няма такава отворена процедура.

Зарков коментира и проблемите на съдебната реформа. Той бе категоричен, че мониторинговият механизъм над България не се връща. Ще има само годишен доклад, който се прави за всяка държава.

"Мониторингов доклад няма да има, но този механизъм юридически не е прекратен. Това създава объркване", коментира Зарков.

И припомни, че последният доклад по мониторинговия механизъм е бил през 2019 г. и е завършил със следната констатация - че България е изпълнила всички препоръки с изключение на една - отговорността на главния прокурор.

Зарков коментира и промените в НПК, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, които бяха приети от парламента, но само на първо четене. Той изтъкна, че всички, които са имали критики, в крайна сметка са подкрепили законопроекта. Според него в парламента е имало протакане в ситуация, в която знаехме, че няма много време".

Служебният министър декларира, че същият законопроект ще бъде внесен в следващия парламент.