Украйна може да получава енергийни ресурси през България, стана ясно на срещата между президентите Румен Радев и Володимир Зеленски в Брюксел.

Двамата участваха в специалния Европейски съвет, като една от най-важните му теми е ситуацията в Украйна.

Зеленски се видя с европейските лидери на групи, съобщиха от пресцентъра на българския президент. Румен Радев бе в група с австрийския канцлер Карл Нехамер и премиерите Кириакос Мицотакис (Гърция), Роберт Голоб (Словения), Виктор Орбан (Унгария) и Андрей Пленкович (Хърватия).

Енергийната политика на България създава предпоставки за реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за целия регион, от което може да се възползва и Украйна, съобщават от „Дондуков“ 2. Президентът отново изтъкна, че ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика. Затова страната ни не може да приеме налагането на санкции срещу Русия в тази сфера.

На срещата са обсъдени също продължаващите военни действия в Украйна, затруднените вериги на доставки, хуманитарните последици от войната, както и амбицията за европейска интеграция на бившата съветска република.

Радев подчерта последователната хуманитарна подкрепа, която България оказва на Украйна, включително на голямата българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински граждани, потърсили спасение от конфликта у нас.