“Ако се наложи, ще наложим вето.“

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на Клуб Z дали страната ни ще прибегне до такава мярка, ако забраната за внос на ядрено гориво бъде включена в десетия пакет от санкции срещу Русия.

Държавният глава пристигна в Брюксел за участие в специалния Европейски съвет. Войната в Украйна ще бъде една от главните му теми.

Украйна настоява забраната за внос на ядрено гориво да влезе в новия санкционен пакет.

„Ако си спомняте, неколкократно тук съм заявявал нашата позиция. Ние не можем да приемем такава санкция, защото това ще повлияе пряко върху нашата ядрена енергетика. Няма как да се случи. Отчитаме, разбира се, всички възможни области, където това може да стане. Но там, където са застрашени пряко нашите интереси, особено в ядрената енергетика, сме много внимателни и следим нещата“, заяви Радев пред български журналисти.

На срещата на лидерите ще дойде и украинският президент Владимир Зеленски. Всички ръководители ще се срещнат с него, като това ще стане на групи, обясни Румен Радев.

„Време е една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и възобновяване на дипломатическите усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта“, продължи президентът.

Той увери, че България ще продължи „да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им и за осигуряването в рамките на нашите възможности, за да се преминат тези критични зимни месеци“.

Ще продължим да подкрепяме съобразно възможностите ни и украинските бежанци у нас.

Радев обаче смята да призове ЕС да използва цялата си сила и инструменти, за да можем да водим дебата в посока за „преустановяване на военните действия“.

Надежди да не даваме повече оръжие на Украйна

На въпроса какво ще каже България по повод на това, че Володимир Зеленски ще поиска още оръжия президентът отговори:

„България вече взе такова решение. Служебното правителство изпълни задачата, поставена от Народното събрание,,  да се предостави въоръжения от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум за в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война. Както казах, все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете за оръжията, само призиви за победа, без някой да може в момента да дефинира какво означава победа.“

Искаме пилотен проект за границата с пари от ЕС

Друга ключова тема на Европейския съвет ще бъде миграцията. Този проблем предизвиква не само сигурността, но и демократичните устои на ЕС, смята Радев.

България е инвестирала много от своя бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение и контрол, и за охрана с жива сила. Това се оценява, но нашите ресурси са недостатъчни. И за това водим дипломатическа дейност на всички нива за повече солидарност и подкрепа не само към България, а към всички държави на първа линия.

„Охраната на външните граници трябва да бъде ангажимент на всички страни членки, - смята президентът. - Ние предоставихме вече ясни разчети за укрепване на охраната по българската граница. Те са тук, в Европейската комисия. Виждате, че все повече лидери в в резултат на нашите дипломатически усилия и разясняване на проблема се обявяват за по-силна подкрепа на България в охраната на границите“, допълни той.

И припомни как миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че инвестирането в охраната на българо-турската граница трябва да бъде приоритет. (Тя обаче говори за финансиране от други страни членки, а не от Комисията – б.р.) Но Радев ще постави тези въпроси и ще говори за възможността да бъде стартиран пилотен проект за засилване на охраната на тази граница с финансиране от ЕС.

Лидерите ще чуят за насилието срещу българи в Северна Македония

Темата за Република Северна Македония не е в дневния ред на срещата, но Радев ще я повдигне. Според него проблемите със Скопие очертават изобщо подхода на ЕС към нашето бъдеще на съюз, който се основава на европейските ценности.

Радев припомни, че за първи път е поставил точно в Брюксел проблема с правата на българите в РСМ. В началото това се е приемало много трудно. Но на Радев се наложило да наложи на два пъти вето, за да разберат европейските партньори, че проблемът е сериозен и да приемат българската позиция, която е адекватна на европейската.

„Именно тя намери място в преговорната рамка за РСМ“, припомни държавният глава.

Днес той ще постави проблема с ескалиращата антибългарска кампания в страната, която води до престъпления от омраза, физическо насилие над македонски българи и български граждани.

В момента сме в състояние на вето за започване на преговори за членство с Република Северна Македония (РСМ), изтъкна Радев. И припомни, че настояваме българите да бъдат вписани в конституцията на страната. До момента те не са вписани и преговори не са започнали.