Видеозаписите, от броенето на изборните резултати в секционните комисии, ще бъдат публикувани. Това каза пред БНТ шефката на ЦИК Камелия Нейкова.

"ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори. Забавяне няма, вървим в сроковете. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е възложено на правитекството.

Определихме условията и реда. Изпратили сме го на министъра на електроннно управление, на него е възложено техническото осигуряване.

Ще се прави видеозапис. Ще бъде публикуван този запис на мястото, където ще се осъществява видеонаблюдението",  каза Нейкова.

Тя не отговори на въпроси какво ще се случи там, където няма интернет покритие или камерата спре да работи като обясни, че техническото осигурване е поверено на министерството на електронното управление.

"Надявам се да не се стига до това технически проблеми да са повод за касиране на изборите. Да се изчака техническото решение. Видеонаблюдение е само за страната", каза още Нейкова.

Тя допълни, че видеосистемата в училищата по-скоро не може да се използва, защото е неподходяща да бъде съвместима с друга система, а не всички секции се намират в училища.

Нейкова бе категорична, няма проблем с хартията за машините.

"Напраихме експеримент с хартия с допълнителна защита. Машините работят с нея. Машинната бюлетина ще е като досегашната разписка, но ще бъде малко по-дълга, защото на гърба трябва да се постави печат. Шрифта на номера на партия и преференция ще е по-голям.

Винаги намираме решение на всички новости в изборното законодателство", каза още Нейкова.