Въпреки, че т.нар. Хартиена коалиция превърна машината за гласуване в принтер, в Централната избирателна комисия (ЦИК) обмислят дали и как все пак да използват протокола с резултатите, който устройството пуска в края на изборния ден. 

Това стана ясно от интервю на зам.-председателя на комисията и неин говорител Цветозар Томов пред "Дневник".

Както е известно, ГЕРБ, ДСП и БСП успяха да наложат изборна промяна, според която разписките от машините да се отчитат ръчно, а протоколът да не се взима предвид. Досега именно той осмисляше вота с устройствата и бе меродавен, а бюлетините се брояха ръчно за сверка. 

"Редно е да използваме машинния протокол, както правихме наобратно преди - когато протоколът беше меродавен и сравнявахме с хартията", посочи днес Томов, уточнявайки че това е личното му мнение.

ЦИК обаче все още няма решение по този въпрос, като от думите на говорителя се разбра, че се води дебат и има членове на комисията, които са против сверяването с протокола. Предвид факта, че ЦИК е орган с представители, излъчвани от политическите партии, не е трудно да се досетим кой не иска осмислянето на машината.

Според Томов обаче сверяването на ръчно отчетения резултат с този от протокола може да изиграе ролята на още една контрола преди финалното обявяване на резултатите - така може да се хванат човешките грешки при броенето на стотиците хартии в секциите. Говорителят на ЦИК изтъкна, че в закона никъде не е записана забрана комисията да използва протокола за сверка.

По думите му основният аргумент против бил, че членовете на СИК ще започнат да преписват машинния протокол и няма да правят ефективно ръчно броене. В същото време обаче в последния вариант на Изборния кодекс бе разписано и задължително видеозаснемане и излъчване при броенето на бюлетините, т.е. ако то се реализира ефективно, значи членовете на комисиите няма да могат просто ей така, за по-лесно, да препишат протокола. Днес Томов уточни, че заснемане трябва да има и при попълването на протокола, като при целия видеопроцес трябва добре да се вижда вотът на избирателя. Но как ще се изпълни технически този текст от закона, ще решава Министерският съвет.

Това пък пак отвежда до въпроса как ще изглежда машинната разписка, която "Хартиената коалиция" реши да бъде приравнена на хартиената бюлетина, т.е. да има всички атрибути на ценна книга. Говорителят на ЦИК увери, че хартия за машините ще има - което бе под въпрос, след като от БНБ обявиха, че няма да могат да доставят навреме необходимото количество, особено ако се реши разписката да е с по-голяма дължина. От думите на Томов се разбра, че тя навярно ще е около 20 сантиметра.

Зам.-председателят на ЦИК очаква и дежурните сгрешени протоколи, като според него те ще са колкото на последните избори, когато гласувахме хибридно - през 2021 г. Припомни обаче, че при машинния вот няма недействителни гласове. 

Армия от командировани

Малко по-късно през деня министърът на външните работи Николай Милков пък даде брифинг и за организацията на вота в чужбина. По думите му Външно ще трябва да командирова за този вот над 1000 служители. Каква е причината? Отново изборните промени, с които бе решено във всяка една секция зад граница да има представител на държавата. СИК в чужбина са около 750, но министерството командирова и техници за машините, както и служители за запълване на липсващи членове в комисиите.

По думите на Милков изборите в чужбина ще струват този път около 8 милиона лева при около 6 милиона на последния вот на 2 октомври м.г.