Хората ще могат да кацат на повърхността на Марс до 10 години, предрече основателят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск в публикация в Туитър.

"Трябва да призная, че съм оптимист, но вярвам, че кацането на Марс след пет години ще е възможно, а след 10 - много вероятно", написа Мъск в социалната мрежа. 

Компания "Спейс Екс" разработва космическия кораб за многократна употреба "Старшип", проектиран да лети до Марс и предназначен за 100 души. 

Прототипи на космическия кораб вече направиха няколко суборбитални полета. След множество тестове, завършили с впечатляващи експлозии, през май 2021 г. "Спейс Екс" най-накрая успя да приземи "Старшип".

Понастоящем компанията се готви за първия орбитален тестов полет на огромния си кораб. 

"Мета" връща Тръмп

Компания "Мета" възстанови достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до "Фейсбук" и "Инстаграм", потвърди Анди Стоун, говорител на корпорацията, цитиран от Ройтерс.

Акаунтите на Тръмп във тези социални мрежи бяха блокирани след смъртоносните размирици на Капитолийския хълм, избухнали на 6 януари 2021 година.

През януари "Мета" заяви, че ще възстанови достъпа на Тръмп "през следващите седмици" и че ако отново наруши правилата за използване на платформите, достъпът му ще бъде блокиран за период от един месец до две години.

Следващата година Тръмп отново ще участва в президентските избори. С решението на "Мета" той успя да си възвърне достъпа до ключови платформи, които му осигуряват връзка с гласоподаватели и възможности за набиране на средства за политически кампании, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.