"Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев - вън!" 

Под този надслов тази вечер се готви протест пред президентството. Мотивите за исканото отстраняване на Радев - "цялостното му творчество" по адрес на българската позиция за войната в Украйна. От изкаването, че "Крим в момента е руски, какъв да е", през отказа да пращаме оръжия в помощ на Украйна, назоваването на тези, които искат да го правят "войнолюбци", до туита му от вчера за "мира" и ветото срещу санкции за руската ядрена енергетика.

"Румен Радев отново се прояви като защитникът на Кремъл в ЕС, в разрез с българския национален интерес. Руската намеса в държавата ни вече е официална. Не трябва да търпим това национално предателство! Призоваваме всчики демократично мислещи българи да изразят своята категорична позиция – Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън! Нека се съберем днес – 10.02.2023г, в 18,30ч. пред сградата на Президенството", призовават организаторите от Инициатива "Бъдеще с памет".

"Вече никой не се съмнява, че Решетниковата стратегията "Радев" в българската политика, както и кръгът му, който беше овластен на най-високо ниво в държавата – служебни кабинети, министри, ръководители на специалните служби, са част от хибридната война на Русия за овладяването на България. Румен Радев одавна изостави ролята на "натовски" генерали, защото в процеса на случващата се агресия на Русия и под натиска на нуждите на Кремъл, за пореден път се саморазобличи с изказването си в сърцето на Европа", пише още в призива за протест, като се визира вчерашните изяви на президента в Брюксел.

"Направи всичко възможно и използва цялата си власт и мерзост, за да защитава кремълските интереси. Представя се за загрижени за българския народ и националния ни суверенитет, като ни хвърля в лапите на господаря на "специалната военна операция – окупация" в Украйна", продължават те.

"Радев и неговият кръг от лакеи на пропутински интереси, трябва да бъдат изолирани от управлението на държавата! Иначе те ще продължат да подчиняват държавата ни в интерес на евразийската империя на Путин и ще лишат България от нейното европейско бъдеще" - се посочва в заключение.

По-рано през деня с декларация срещу президента излязоха и от "Демократична България", като посочват, че тоой противопоставя победата на Украйна на мира.