След като през юни 2021 г. бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски бе санкциониран от САЩ за корупция по т.нар. Закон "Магнитски", днес това направи и Великобритания.

Британският външен министър Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи - освен Делян Пеевски, в групата са и бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и хазартният бос Васил Божков. Последните двама също са сред санкционираните българи по "Магнитски" в САЩ.

Според Лондон тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

"Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България".

"Трансперънси Интернешънъл" нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа.

С тези две изречения започва съобщението на британското външно министерство, в което още се изтъква, че "бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с власт чрез пренасочване на държавни средства в своя полза".

"На тримата влиятелни българи днес (петък, 10 февруари) бяха връчени забрани за пътуване и бяха замразени активи съгласно глобалния антикорупционен режим на санкции на Обединеното кралство".

Цитирано е изявление на външния министър Клевърли:

"Санкционираните са лишили българския народ от жизненоважни ресурси за неговото икономическо и социално развитие. Парите, които трябваше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подкрепа на икономическия растеж, вместо това се озоваха в джобовете на корумпирани лица. Обединеното кралство действа в тясна координация със САЩ, за да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона чрез санкционирането на тези корумпирани фигури".

След което е дадена кратка информация за въпросните лица:

"Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната му империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков използва масово подкупи, за да защити бизнес интересите си".

Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията, където и да се се случва тя. Това посочва в своя публикация в Туитър Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас. 

"В координация със съюзниците ни от САЩ, днес действаме, за да подкрепим България и усилията й да се бори с корупцията и да укрепи на върховенството на закона", посочва още дипломатът.