Нови българи, санкционирани по Закона "Магнитски", бяха обявени днес от САЩ. Това са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, социалистът и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров, бившите шефове на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов  и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП, а сега лидер на "Възраждане за отечеството", както и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

От тези имена изненада не са нито Малинов, нито Горанов, за когото отдавна се говори, че ще попадне в нов списък по "Магнитски", като първият дори бе обявен за руски шпионин. 

Под санкциите попадат и следните фирми и организации, свързани с гореописаните лица: "Интер трейд 2021", "МС Консулт 2016" ЕООД, партия "Русофили за възраждане на отечеството" и Национално движение "Русофили" - и четирите свързани с Малинов. Както и "Трилема Кансълтинг" ЕООД, която е еднолична собственост на Горанов.

"Поласкан съм. Щом кучетата на моите врагове лаят по мен, значи съм на правилния път" - заяви Малинов пред бТВ, който научи от водещата на публицистично предаване за обявената втора "порция" санкции.

Горанов не отговаря на мобилния си телефон. Овчаров пък е отговорил за БНТ - че няма да коментира.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов също отказа коментар.

„Не коментирам глупости! Просто това е такава простотия, че няма накъде“, каза той пред БТА.

Александър Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“, каза, че е шокиран от решението на Министерството на финансите на САЩ. Коментар не искам да дам, защото трябва да видя мотивите, за да видя за какво става въпрос, допълни той. 

Безспорно най-любопитни са имената на Горанов и Румен Овчаров.

Владислав Горанов

Бившият министър на Бойко Борисов попадна в епицентъра на събитията "Васил Божков" - след като първо стана ясно, че комисията по хазарта, на която бе принципал, си е затваряла очите за по-ниското облагане на хазартните игри на Божков, а после самият бизнесмен го посочи като личността, опъвала "чадър" над лотарията му. Пак според Божков впоследствие Горанов го е изнудвал с цел облагодетелстване на Борисов, както и за да може Делян Пеевски (друг санкциониран по "Магнитски") да заграби бизнеса му.  

"Горанов има връзки със санкционирания от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски. Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси", се посочва в мотивите.

И още:

"Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес."

OFAC определя Горанов като "лице отговорно или е съучастник (пряко или косвено) в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, експроприация на частни активи за лична изгода, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкупи."

Овчаров, Николов, Генов

Румен Овчаров пък многократно е участвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други рушвети в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй", казват мотивите. Получил е над 5 милиона евро в сметки в офшорни банки", посочват още от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

Оттам е и връзката с Александър Николов и Иван Генов:

"Свързаните с Русия договори за доставка на ядрено гориво, договорени от пълномощници на Овчаров, са оскъпили разходите на "Козлодуй" с до 50 милиона евро, довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия, с въвеждането на  ненужни посредници на пазара. Въпреки че АЕЦ-ът е имал договор за продажба на електроенергия директно на Националната електрическа компания (НЕК), той се сговорил с Николов да получи договори за закупуване на електроенергия от "Козлодуй", която след това препродават на НЕК.

Освен това, Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си получаването на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ-а към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските власти чрез офшорки. Произтичащите бизнес договорености от тези корупционни сделки са продължили и през 2020 г.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу договори на АЕЦ "Козлодуй". Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Генов е поискал 3 милиона лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ-а в полза на техните компании."

Николай Малинов

По адрес на Николай Малинов е споменато миналото му като депутат на БСП и е уточнено, че днес "ръководи проруската лобистка група Национално движение "Русофили":

"Той е и основател и председател на политическа партия "Русофили за възраждане на отечеството", която се застъпва за по-силни връзки с Русия и е политическо продължение на Национално движение "Русофили".

Министерството на финансите припомня за задържането на Малинов през 2019 г., когато Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу него за шпионаж в полза на Русия.

По данни на САЩ, въпреки забраната да напуска България през септември 2019 г.:

"Малинов подкупи български съдия, който му позволи да пътува до Русия, за да получи лично медал за приятелство от руския президент Владимир Путин, който бе придружен с награда от 2,5 милиона руски рубли".

По същество министерството на финансите санкционира Малинов "за това, че е чуждестранно лице, което е настоящ или бивш държавен служител, или лице, действащо за или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно или съучастник в, или пряко, или косвено е участвало в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, експроприация на частни активи за лична изгода, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкупи".

Санкционирани са и четирите юридически лица, свързани с Малинов - "Интер Трейд 2021 ЕООД", "МС Консулт 2016 ЕООД", Национално движение "Русофили" и политическата партия "Русофили за Възраждане на Отечеството".

Румен Радев с реакция

От президентството дойде светкавична реакция - малко след обявяването на имената.

"Държавният глава Румен Радев високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани.

Президентът Румен Радев призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство" - се посочва в позицията.

"Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на съдебната власт.  Както предходното служебно правителство, така и настоящото е сериозно ангажирано с темата за съдебната реформа и борбата с корупцията в България и работата в тази посока ще продължи, съобразно правомощията, с които разполага изпълнителната власт.  Служебният кабинет ще внесе отново в Народното събрание законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, които не бяха приети от 48-ото народно събрание" - обявиха и от Министерския съвет.

Първите санкционирани

В началото на юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по Закона "Магнитски" на трима българи - бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Под санкция попадна и дейността на дружествата, които тримата притежават или контролират – става дума за общо 64 фирми и организации. Сред тях са „Евробет“, „Национална Лотария“, фондация „Тракия“ и партията „Българско лято“, свързани с Божков, и „ИНТРЪСТ“ и свързаните с нея фирми на Пеевски.

Държавният департаментн на САЩ обяви и забрана за влизане в страната на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

Какви бяха наказанията?

Мотивът за санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков от американското финансово министерство е „тяхната значителна роля в корупцията в България“, а санкциите са наложени по американския закон „Магнитски“. Той е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят и предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ. Санкциите предвиждат също забрана за транзакции, пренос на стоки и услуги в полза на санкционираните.

Мерките, наложени от Държавния департамент срещу Пеевски, Желязков, Манолев, Харалампиев и Томов включват и забрана за влизане в САЩ на най-близките членове на техните семейства.