След обявяването на новите имена в списъка по закона "Магнитски", сред които е и това на бившият дългогодишен министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, от партията излязоха с позиция с твърде общи заявления за върховенството на закона и борбата с корпуцията без споменаването на никакви имена. Темата била "в правомощията на независимата съдебна власт". 

Ето и цялата позиция:

ГЕРБ държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България. Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт.

ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепи в 48-ото Народно събрание.

Кирил Петков: Защо месеци наред Гешев не видя нищо?

"Единственият въпрос, който продължава да не намира отговор, е защо българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов, срещу когото има редица сигнали за корупционни престъпления.

Корупционната връзка между Божков, Горанов и Борисов беше главната причина за техните арести миналата година.

Защо главният прокурор Гешев за тези месеци не видя нищо от това, което установи американското финансово министерство?", реагира във Фейсбук един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Гешев - оставка

"Трябва за пореден път да призовем главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката заради новия списък “Магнитски”. Защото това е оценка и за неговите действия. Самият факт, че САЩ и Обединеното кралство продължават да използват спрямо България такъв тип санкционни инструменти, е присъда за работата на прокуратурата и службите в страната." - реагира и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Горанов е част от логистиката. САЩ бият самара, да се сеща магарето. Владислав Горанов е представител на модела “Борисов”. САЩ ни напомнят, че изобщо не са били разследвани твърденията на хазартния бос Васил Божков за подкупи, докато за всички е ясно, че тези пари са отивали към Бойко Борисов. А законодателното обслужване на тези подкупи е невъзможно без Борисов, който пък е осигурявал на Гешев политическо прикритие.

Санкциите са удар по ядрената мафия и русофилските организации. Това е и своеобразен отговор на президента Румен Радев, който влиза в ролята на изразител на русофилските позиции и на руското ядрено лоби в България. А ГЕРБ и ДПС, преди да продължат да се титулуват като евроатлантически партии, трябва да изчистят тежките корупционни петна от своите ръководства." - написа още Иванов.