"Демократична България" търси вариант за искане на импийчмънт на президента Румен Радев, като се консултира с юристи за това. Това обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в предаването "Панорама" по БНТ. 

Припомняме, че по-рано през деня от ДБ разпространиха позиция срещу президента, посветена на позицията му по отношение на войната в Украйна. Според Атанасов от "Дондуков" 2, по-точно назначеният от Радев Министерския съвет, се поставят над Народното събрание по отношение на решението на НС за изпращане на военна помощ на Киев.

Съпредседателят на ДБ обаче нямаше много възможност да доразвие тезата си заради намесата на Тома Биков, бивш депутат от ГЕРБ. Биков се обърна към Атанасов с атака как в миналия парламент, когато управляваше кабинетът "Петков", не бе приета военната помощ - заради коалиционния партньор БСП.

Оттам спорът се развихри по линия съдебната реформа и "Магнитски", като Атанасов изтъкна витиеватата позиция на ГЕРБ от днес - след като бившият министър на Бойко Борисов - Владислав Горанов попадна под US санкциите. "А вие защо провалихте кворума?" - попита Атанасов Биков, визирайки игрите с кворума, само и само да не мине механизмът за разследване на главния прокурор. "ПП и ДБ имахме 73-ма депутати. Защо не натиснахте бутона вие?". - "Защо не бяхте? Защото сте безотговорни хора!" - отвърна на свой ред Биков, визирайки отсъствието на депутати от ПП и ДБ в зала при ключови гласувания.

После Атанасов обяви, че в следващия парламент ДБ ще внесе конституционни изменения и ще търси подкрепа за тях. На което Биков се присмя, че ето - ще търсят подкрепата на ГЕРБ. "Ако искате гласувайте. Вие вземете се разберете с американците!" - върна в топката на полето "Магнитски" и Горанов Атанасов. Последваха реплики за това кой е по-голям евроатлантик и за руското влияние в България с препратката на Атанасов как Борисов играел карти с шефа на "Лукойл" (вече бивш) - Валентин Златев.

Иначе, видимо на Тома Биков му беше трудно да дава обяснения за Горанов.

"Г-н Горанов беше министър на финансите, беше депутат. Но той не е такъв от 2020 г.", заяви ексдепутатът. "При нас отговорността е персонална" - допълни.

Все пак, от партията анализирали ситуацията. Но пък Биков прехвърли към други лица, които според него трябва да бъдат обект на интерес - като бившият шеф на НАП в кабинета "Петков" Румен Спецов.

- Има ли петно върху ГЕРБ? - попита водещият.

- Присъдата може само избирателите да я дават.

- Как ще кажете че сте най-добрите евроатлантици след това нещо?

- ГЕРБ  са стотици хиляди хора, които поддържат този избор.