По 500 рубли (около 13 лв.) ще раздават на всеки желаещ да присъства на концерт с участието на Путин в Москва, посветен на годишнината от признаването от Русия на независимостта на сепаратистите от "ДНР" и "ЛНР", предаде руската версия на "Свободна Европа", цитирайки изследване на изданието "Можем обяснить".

Освен това някои студенти от Московския политехнически университет получиха съобщения с молба да дойдат безплатно на концерта и да доведат приятели. Желаещите са длъжни да изпратят снимки на паспортите си за проверка от Федералната служба за охрана (ФСО).

Предполага се, че става въпрос за концерта, обявен на 22 февруари в Лужники. Очаква се публиката да бъде поздравена от руския президент Владимир Путин. Ден преди това, 21 февруари, той ще се обърне към Федералното събрание с официална реч. Планираната публика на концерта е 200 хиляди души, съобщават руски медии.

За последно Путин говори на Лужники на 18 март 2022 г., три седмици след началото на войната срещу Украйна. Шоуто беше посветено на осмата годишнина от анексирането на Крим.

"Можем обяснить" уточнява, че за миналогодишния септемврийски митинг-концерт по случай анексията на четири области на Украйна статисти са били набирани за същото време - 3 часа, но тогава заплащането е било три пъти по-високо: до 1500 рубли (около 37 лв.).

На 21 февруари се навършва една година, откакто Путин обяви признаването на независимостта на "ДНР" и "ЛНР". На следващия ден Държавната дума и Съветът на федерацията ратифицираха споразумения за сътрудничество с тези сепаратистки образувания. Съветът на федерацията също даде разрешение на президента да използва руските въоръжени сили зад граница.

На 24 февруари 2022 г. по нареждане на президента Владимир Путин Русия нахлу в Украйна.