През март изтичат лицензите на руските онлайн кина за излъчване на филми, анимации и сериали на американското студио "Дисни". Компания не планира да ги подновява поради руската инвазия в Украйна - съдържанието от видео услугите ще бъде премахнато.

Това съобщиха за "Ведомости" четирима топ мениджъри на видеоуслуги, предаде руската версия на "Свободна Европа".

В отговор на руската инвазия в Украйна "Дисни", подобно на други филмови компании, спря разпространението и лицензирането на своите продукти в Русия. Съдържанието й обаче все още е достъпно в руските онлайн кина. По споразумение със студиото нейните филми и сериали бяха оставени в платформите до изтичане на лицензите за показването им, пише "Ведомости".

Според двама ръководители на филмови услуги продуктите на "Дисни" привличат потребители въз основа на часове на гледане и ръст на абонатите. Най-популярното съдържание за деца и семейства са анимационните филми "Цар Лъв", "Душа", "Замръзналото кралство" и филмите "Круела" и "Сам вкъщи".

Изключването на "Дисни" от библиотеките на руските видео услуги може да доведе до намаляване на приходите на онлайн кината с 2-3%, пише "Ведомости".

През декември 2022 г. вместо "Дисни", който беше вторият по рейтинг сред детските канали в Русия, стартира "Солнце" - еквивалент с "предимно руско съдържание". 

През февруари филмите за магьосника Хари Потър бяха премахнати от руските онлайн кина: "Уорнър Брос" също не поднови лиценза. По-рано студиото забрани излъчването на свои филми от руските телевизионни канали, които са част от "Национальная медиа группа". Това са STS, REN-TV, "Пятый канал" и "Домашний", както и видео услугата more.tv.