Американците разполагат единствено с анонимен донос срещу мен. Това заяви пред бТВ единият от новите санкционирани по глобалния закон "Магнитски" - бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. 

Той е обвинен, че е участвал с схемата с други двама санкционирани - бившият енергиен министър Румен Овчаров и другият бивш директор на "Козлодуй" Александър Николов. Според финансовото министерство на САЩ, тримата са координирали пренасочване на договорите за услугите на АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорни сметки. В конкретиката - Генов и Николов са взели по 5 млн. лв. подкуп. Самият Генов пък, пишат американците, поискал още 3 млн. лв., за да улесни препразглеждането на договори на централата, но не е ясно дали ги е получил. 

Днес санкционираният твърди, че такова нещо няма и сам разяснява подробности по обвинението си. Поне според него. 

"Единственото нещо, което звучи конкретно е, че съм искал подкуп от бизнесмен за 3 млн. лв. от бизнесмен, за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал. Отидох веднага. Показа ми лист без име - анонимен. В него се казваше как аз и въпросния бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах му на следователя - познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил", чистосърдечно обяснява Генов. 

След което си призна и че въпросният бизнесмен е участвал в търгове на централата, но корупция - нямало. 

В ефира на телевизията днес гостуваха - под една или друга форма - и други трима от петимата санкционирани. Например председателят на Движение "Русофили" Николай Малинов обяви, че не бил подкупвал друг санкциониран - съдия Андон Миталов, и обяви, че е санкциониран именно защото бил русофил. 

"Нека докажат и един факт в това, в което ме упрекват", посътва той американската администрация. Обяви и че с приятелите му руснаци много се шегували със ситуацията. 

"Когато в Америка дойдат сили, които са патриотични и консервативни, съм сигурен, че тези обвинения ще паднат", умозаключи Малинов. 

Разбира се, в защита на Русия застана и Румен Овчаров. По думите му, той бил санкциониран, защото целта била "Русия да бъде изтикана от енергийните доствки в Европа и ядрената енергетика". Не бил получавал подкупи, не бил и искал такива.