"В България видяхме инфлация, много по-висока от средната в Европа. Уверен съм, че ще има тръгване назад с цените, въпрос на време е, а целта ни е да стане по-бързо."

Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Неделя 150" по Българското национално радио, цитиран от БТА. 

Забелязваме укротяване на цените на едро, но не и на дребно, добави министърът. Според него слагането на таван на цените не работи добре, а първата важна стъпка за регулирането им е да има електронна платформа - всички институции да качват информация и хората да се информират.

След като правителството проведе анализ на ценообразуването на хранителните стоки, служебният премиер Гълъб Донев обяви, че ще бъде въведен ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина. Трябва да покажем на хората какви са реалностите, каза Стоянов.

"Имах няколко срещи с веригите и се надявам да са с нас в битката, защото това е битка срещу нелоялните търговски практики - именно те водят до нелоялна конкуренция. Ще подготвим закон за търговията с храни, ще прегледаме правомощията на контролните органи, обмисляме и засилване на контрола", добави икономическия министър.

Той цитира работодателите, които казват, че в несигурни времена всеки слага по-голяма надценка, за да се застрахова. Сега нещата са сигурни, добави той, има доставки на горива, очакваме храните да тръгнат надолу, но искаме да подпомогнем този процес.

Целта на правителството по думите на Стоянов е да облекчи положението на хората и необосновано високите цени. Това е битка за по-добър живот, подчерта той и прогнозира през април-май инфлацията да бъде едноцифрена. 

Във връзка с актуализирания списък със санкционирани лица по силата на закона "Магнитски" министър Стоянов каза, че правителството подкрепя всички мерки в борбата с корупцията. Жалко е, че ни трябва помощ отвън, а нашите органи не успяват да се справят. Вярвам, че институциите у нас ще направят сериозни проверки по посоченото в доклада на САЩ. Колкото повече мерки има в борбата с корупцията, толкова повече инвестиции ще има у нас, каза Стоянов