Случаят, при който дървета са изсечени в Борисовата градина, вече е обект на разследване от Софийската районна прокуратура. Това става ясно от кратко съобщение на държавното обвинение.

Както и Клуб Z писа, в първите дни на февруари бе констатирано, че множество дървета са били изсечени в парка в района на къпалнята "Мария Луиза".

Председателят на СОС Георги Георгиев веднага призова МВР и прокуратурата да се намесят. Той обаче каза, че да си откупи обратно общината къпалнята, ще струва 20-30 млн. лв.

"В сигнала, изпратен до СРП, се посочва, че граждани са сезирали общината за започнато отсичане на дървесна растителност и навлизане на тежка механизация в североизточната част, граничеща с обсерваторията и сградите на къпалня „Мария Луиза“ на територията на Борисовата градина", пишат днес от държавното обвинение.

"Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина", каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет на заседанието му в четвъртък миналата седмицата.

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков и представител на дружеството „Парк Мария Луиза“ също бяха изслушани от общинските съветници. След това пред журналисти Трайчо Трайков нарече случилото се „наглост“ и определи сечта като „преднамерено действие“.

Тодор Тодоров, пълномощник на дружеството, което по договор трябва да възстанови къпалнята „Мария Луиза“, заяви че премахването на живи дървета е грешка и фирмата тепърва ще проверява как и защо се е случило това.

След множество перипетии през десетилетията, свързваната най-често с бившата групировка ВИС софийска заележителност, сега се смята за собственост на фирми около Румен Гайтански-Вълка.

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение:

Софийска районна прокуратура започва проверка във връзка със сеч на дървета в Борисовата градина

Софийска районна прокуратура (СРП) започва проверка след сигнал, подаден от Столична община във връзка със сеч на дървета в Борисовата градина в гр. София.

В сигнала, изпратен до СРП, се посочва, че граждани са сезирали общината за започнато отсичане на дървесна растителност и навлизане на тежка механизация в североизточната част, граничеща с обсерваторията и сградите на къпалня „Мария Луиза“ на територията на Борисовата градина.

В Софийска районна прокуратура незабавно е образувана преписка и е започната проверка по случая, която е възложена на СДВР-МВР.