Десетки дървета в столичната Борисова градина са отрязани незаконно, през нощта, в охраняемата част на парка - около къпалнята "Мария Луиза", съобщи бТВ.

За санитарна сеч е имало издадено разрешително от кмета на район "Средец" - но то е било само за 10 изсъхнали дървета в парка. Те си стоят, а вместо това са премахнати десетки други. Точната бройка не е ясна, тъй като теренът е напълно изринат от тежки машини, обяснява директорът на "Зелени системи".

Според Цветан Тодоров, директор на дирекция "Контрол на строителството", има "грубо посягане на територията", но е веднага след сигнал на 1 февруари е извършена "моментална и адекватна проверка" от дирекция "зелени системи".

"Нашите констатации бяха докладвани на столичния кмет Йорданка Фандъкова и изрично получих разпореждане от нейна страна да приложим най-тежката административно-наказателна мярка – която е в размер на 100 000 лева и е в правомощията единственона „Общински строителен контрол“. Тук не става въпрос само за рязане на дървета, но и за деформиране на терена, има изкопи, насипи и изкореняване", отбелязва Тодоров.

Според тях става дума само за 20-тина дървета. Но Гергана Пирозова, създател на групата "Да спасим Борисовата градина", твърди, че са били доста повече.

"Предният ден нищо не се е случило, но през нощта огромни машини са изсекли незаконно гъста гора. Според мен това са поне 100 дървета. По-късно видях заповед за изсичането на 10 дървета, без да се посочва обаче къде. Съдържанието на протокола е невярно“, посочи тя пред бТВ.

Според нея сечта е продължавала и след подаването на сигнала. В социалните мрежи тя развива и хипотеза защо е направено това:

"А защо се изсича гората в Къпалнята? Защото бързат в мандата на Фандъкова окончателно да ни откраднат Къпалнята и Вълка да си построи частен спа хотел-бардак за лична употреба."

Вълка е прякорът на бизнесмена Румен Гайтански, който от години държи сметосъбирането в София, и последно стана известен с незаконен палат в ловното стопанство около язовир "Искър".

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, който е издал разрешението за премахване на сухите дървета, както и целия съвет на директорите на дружеството - собственик на имота, да се явят на заседанието на Столичния общински съвет на 9 февруари, за да дадат обяснения за действията си.

"Настоявам да получим от тях отговори за причините за издаденото от кмета Трайков разрешение за премахване на дървета, за контрола, който той и неговите служители са упражнили, както и стореното от представители на компанията-собственик на терена. Това нагло погазване на закона и то в парка, който е символ на София, няма да остане без последици и без наказания“, обясни Георгиев.

Георгиев е поканил и кметицата Йорданка Фандъкова да даде информация за всички действия, които е предприела веднага след сигнала за сеч.