Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който в България притежава "Виваком" и "Нова телевизия" чрез компанията си "Юнайтед груп", обяви в изявление до медиите, че се отказва от "Левски".

Преговорите се водеха от късната пролет на миналата година и се смяташе, че последната пречка е стадион "Георги Аспарухов" да бъде отдаден на концесия. Нещо, за което предишното служебно правителство положи усилия, рестартирайки процес, вече започнал по времето на последния кабинет на Бойко Борисов.

Шолак, собственик на "Саутхемптън" във Висшата лига (чрез Sport Republic, която щеше да се ангажира и с "Левски"), заявява следното:

„Във връзка с големия обществен интерес към потенциалната сделка между United Group и/или Sport Republic, свързана със собствеността на ФК Левски, бих искал да ви информирам, че преговорите за придобиване на клуба завършиха неуспешно.

Положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме основно дълговете на ФК Левски и да развием стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба – както очакват многобройните поддръжници и фенове на ФК Левски в България. За съжаление не постигнахме успех. 

Бих искал да изразя специалната си благодарност към министъра на младежта и спорта г-жа Весела Лечева и българските институции за подкрепата и ангажираността им по време на целия процес.“

Он горното не става ясно каква е конкретната причина Шолак да загърби "Левски". Клубът има обяснение, което можете да видите по-долу. Тя бе разпространена около час и половина след съобщението на "Юнайтед груп".

Към края на миналата година Наско Сираков заяви, че е "напът да изстреля "Левски" в друга орбита", явно визирайки преговорите с бизнесмена.

Позицията на "Левски"

Левскари,

„ПФК Левски“ направи всичко възможно за осъществяване на сделката по прехвърляне на собствеността на клуба.

Клубът предостави цялата необходима информация и съдействие при преговорите с потенциалния инвеститор.

Никой от ръководството на „ПФК Левски“ не е поставял никакви условия пред „Sport Republic“, освен гарантиране устойчивото развитие на клуба. Постигнато бе пълно съгласие с потенциалния инвеститор в тази насока.

За съжаление някои задължения натрупани през последното десетилетие се оказаха непреодолима пречка за осъществяване на сделката.

„ПФК Левски“