Кризата в БСП се задълбочава. Кметът на Перник Станислав Владимиров е напуснал партията. Той е подал заявлението си за прекратяване на членството днес в знак и на солидарност с изключените на конгреса, но и в резултат на узряло решение от много месеци насам, е съобщил самият той пред Dir.bg.

Владимиров е заявил, че поведението на ръководството на конгреса, което изключи 14 социалисти, сред които и пернишките Ралица Андреева и Мартин Жлябинков, е взривило местната партийна организация. Напускат още председателите на общинската и на областната структура - Стефан Кръстев и Валентин Петков.

"Това е един много дълъг процес, едно от най-трудните решения, които съм взимал в последните години, но още месеци назад бях направил своите изводи. Първо напуснах ръководните органи заради несъгласието с това, което се случва в БСП, с водещата омраза, преследване на инакомислещите, с отстрелване на неудобните. Това не е партия особено лява, такава, каквато аз си я представям. Аз очаквам другарска среда, разумни разговори за бъдещето на България, а тук срещаме само среда, която е токсична. Нямам намерение да участвам.

След събота, това, което видях на конгреса, особено невероятните мерки за сигурност, които беше взело ръководството... Аз на футболен мач не съм влизал през такива мерки за сигурност! Тъжните очи на голяма част от делегатите, които не бяха допуснати, омразата, която беше водеща вътре, дебненето, преследването на неудобните. Върхът на всичко беше отстрелването на една голяма младежка генерация, която е бъдещето на БСП - без аргументи, без мотиви. Аз в тази среда и в такъв тип форуми нямам намерение да участвам повече" - са аргументите на Владимиров.

Възможно е обаче Владимиров да се кандидатира за нов мандат като кмет на местния вот тази есен, като все още не е ясно под каква форма.

Както Клуб Z писа, на конгреса на БСП тази събота ръководството, с подкрепата на най-висшия партиен форум, се "саморазправи" с 14 неудобни социалисти, сред които с изключения, но върнат с решение на съда Кирил Добрев, както и с евродепутата Петър Витанов. Самият конгрес бе съпътстван с публичен скандал - викове "Оставка" за лидерката Корнелия Нинова и разправии с охраната за инакомислещите.

Партията вече напусна бившият ѝ председател, МВР министър и председател на Народното събрание - Михаил Миков. Това стана след предходния конгрес миналата година, когато оставката на Нинова не бе "констатирана".

След тази събота още едно знаково лице на левицата хвърли партийната книжка след десетилетия членство - бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Владимиров, не бе тайна за никого, също бе вътрешна опозиция на сегашното ръководство на "Позитано" 20. Той бе част от т.нар. трио млади социалисти, заедно с Витанов и с депутата тогава, сега служебен министър на правосъдието - Крум Зарков, които обикаляха структурите по страната за разговори за бъдещето на модерната левица.

На лидерката Нинова не се харесваше и това, че като кмет на Перник Владимиров посрещна в града бившия премиер Бойко Борисов - покрай кризата с водата.

Малко по-рано през деня срещу изключванията на противниците на политиката на ръководството се обявиха и от младежката организация на столетницата, като определиха партията като "мащеха" за тях.

Изключванията в БСП не са на идейна основа, а са личностни конфликти. Всички замесени трябва да спрат веднага, защото ще унищожат 130-годишна партия и труда на поколения социалисти, коментира тази сутрин и председателят на БСП-София Иван Таков пред БНТ. Той отбеляза, че 10 от 14-те членуват в София, като петима са членове на Градския съвет, един е секретар на Изпълнителното бюро на градския съвет, един е районен съветник.

"Изпадаме в нелепата ситуация, освен че се оголваме, да изпаднем отново в някакви апаратни, административни и, не дай си боже, отново съдебни схватки, което наистина разрушава партията", посочи Таков, който е и общински съветник в София.

Зам.-председателят на партията и близък до Нинова Атанас Зафиров коментира събитията като "начало на оздравителен процес".

"Тези хора не работят за БСП, а за други политически сили"

"Една клиентелистка организация напуска БСП  в знак на това, че не се справяли с поставените им задачи" - заяви Зафиров.

И призова недоволните да напуснат и постовете, които заемат, защото били избрани зааради БСП. "БСП не е брошка на ревера, Владимиров е кмет на Бойко Борисов" - твърди Зафиров.