Защо Русия дава толкова много жертви за незначителен напредък в Донбас?

Едно видео, което се разпространява в Туитър, показва нагледно защо - заради слабата подготовка на личния състав и липсата на боен опит.

На кадрите се вижда как руска бронирана колона край Вухледар се натъква на минно поле и при първата експлозия войниците се разбягват панически, а водачите на танкове и бронираните машини ги подкарват хаотично в различни посоки, натъквайки се също на мини. 

Потребителят, поместил видеото, е написал следния коментар: "Нищо не разбирате! Един се е натъкнал, а другите също искат. Угледар" (руското име на украинското миньорско градче Вухледар - б.р.). 

Няма независимо потвърждение на автентичността на видеоматериала.

Вчера "Политико" съобщи, позовавайки се на украински военен говорител, че в района на Вухледар Русия е загубила по-голямата част от личния състав и техника на елитната си 155-а бригада на морската пехота. Москва три пъти беше възстановявала личния състав и въоръженията на това съединение, претърпяло на два пъти катастрофални загуби на фронта.

По-рано вашингтонският Институт за изследване на войната съобщи, че руските сили се опитват да преминат в настъпление под политически натиск от Москва и при нереалистична оценка на обстановката и затова дават много жертви.

Според украинското разузнаване войските в Източна Украйна са получили заповед да превземат цялата територия на Донбас до 1 март. Засега част от нея контролира Киев. Украинските войски са се укрепили и оказват ожесточена съпротива под интензивен артилерийски обстрел с цел максимално да изтощят противника и да го карат да плаща скъпо за всеки метър напредък.

Руските войски са получили заповеди да започнат настъпление в повечето райони на Украйна, но нямат необходимата бойна мощ за това, пише в днешната разузнавателна сводка на британското министерство на отбраната.

То отбелязва и че през последните три дни частната военна компания "Вагнер" е постигнала нови малки успехи в северните покрайнини на Бахмут, включително в село Красная гора.

В района обаче продължава организираната украинска отбрана. Тактическото настъпление на руските войски на юг от Бахмут вероятно не е напреднало много.

В сектора Сватово-Кременная в Луганска област руските сили също се опитват да настъпят, но локалните им атаки засега не постигат значителен пробив.

В същото време в Москва е започнала мобилизация в научните среди, съобщава генералният щаб на украинските въоръжени сили, позовавайки се на свои разузнавателни данни.

„Беше проведена разяснителна работа със служителите на Научно-изследователския институт „Полюс“, водещият руски научен център в областта на лазерните технологии, относно социалните гаранции и привилегии за мобилизираните лица“, се казва в сводката, публикувана в профила на щаба във Фейсбук.

В действащите дивизии на руснаците, за да мотивират личния състав за атака, обещават дневни пари за участие в щурмовите операции, отбелязва украинският генерален щаб.

„Освен това е обявено допълнително заплащане на всеки нашественик за километър напредване на украинска земя“, се казва в доклада.

Според него руската армия не разполага с достатъчно метални жетони за лични номера на военните. Вместо тях вече използват гилзи с късчета хартия.