В писмо, изпратено във вторник, до председателя на политическа партия ДПС, Мустафа Карадайъ, адвокатската кантора Schulte Roth & Zabel LLP, представляваща Nexo, изисква публично извинение в най-кратък срок за неверните твърдения по адрес на компанията, направени на 13 януари 2023 г. И заявява, че ще бъде предявен последващ иск за нанесени щети и клевета при неизпълнение. Това съобщиха днес от компанията в имейл, изпратен до медиите. 

В изказването си Карадайъ твърди, че като част от споразуменията на Nexo с всички всички щатски и федерални регулаторни органи компанията „вече е признала вината си с текущите разследвания и е платила десетки милиони глоби“ и определя служителите ѝ като „доказани виновни“, което било категорично невярно и показва смущаващо неразбиране на фундаментални правни положения.

Schulte Roth & Zabel LLP твърди, че не са налице каквито и да било наказателни разследвания и производства срещу Nexo в САЩ и отбелязва, че споразумението с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ („SEC“) не включва никакви констатации или твърдения, че Nexo е участвала в измама или подвеждащи бизнес практики или че клиенти на компанията са били ощетени или подведени относно финансово състояние.

"Административната процедура на територията на САЩ не е изолиран случай за Nexo, а важи за цялата крипто индустрия на фона на динамичния регулаторен пейзаж в страната, при който всички компании са засегнати. Единствено Nexo и Kraken, една от най-старите платформи за обмен на дигитални активи, са осъществили споразумения с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ („SEC“), съобразно новите изисквания на регулатора, като споразуменията са на принципа “no-admit-no-deny”, което означава, че въпросът за вина не е поставян на дневен ред. Това е в рязко противоречие многократните изявления на г-н Карадайъ", пишат от Nexo. 

От Schulte Roth & Zabel LLP категорично отбелязват, че “няма никаква връзка между каквото и да е регулаторно разследване на САЩ и неотдавнашната акция на българските власти срещу българското дружество Ен Ди Ес ЕООД”.

От кантората поясняват, че обвиненията на българската прокуратура не изглеждат основани на задълбочено разследване или нямат основание. Те са наложени от български главен прокурор, срещу когото американски конгресмен наскоро призова Министерството на финансите на САЩ да предприеме антикорупционен процес – и по-специално „действията на прокурора срещу банкови институции“ – които според конгресмена застрашават стабилността и сигурността на НАТО, казват още адвокатите. 

"От изключителна важност да се отбележи е, че по време на изказването си председателят на ДПС съзнателно неглежира санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) по закона "Магнитски" срещу бившия депутат от партията, сочен за медиен магнат и за когото САЩ твърдят, че има доказателства за злоупотреба с публични средства и участие в сериозни корупциони практики. Подобно очевидно незачитане на тежестта на тези санкции на САЩ срещу член на същата политическа партия, който систематично подкопава върховенството на закона в България, е дълбоко обезпокоително, а сравнението му с административен процес е несъстоятелно, още повече че няма установена процедура за обжалване на санкциите по Магнитски."