Президентът Румен Радев е партия на обслужването на Кремъл. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред бТВ. Така той коментира поредните изявления на Радев днес, който отново говореше за партиите на войната.

Иванов напомни, че има фонд, от който България може да се възползва да подмени старото си оръжие, което да даде на Украйна, с ново и западно. Той спомена например системите за ПВО.

"Това не е нападателно ръжие, а защита на цивилни гаждани. Отказът това да го правим, кого обслужва? Радев е партия на обслужването на Кремъл. Това не го прави партия на мира.  Кого обслужва това нещо, освен господаря на Кремъл", попита Иванов.

Той напомни, че президентът е връчил третия мандат на Корнелия Нинова, с което де факто го е дал на себе си и също е допринесъл за това да няма правителство в последния парламент.

"Президентът Радев е постоянно в някаква кампания, разбирам, че му е тясна ролята на държаввен глава. Вместо да се занимава с проруска пропаганда е добре да си влезе в ролята", каза още Иванов.

Той коментира и новите санкции "Магнитски" и заяви, че това поставя България в изключително неблагоприятно положение. Иванов изтъкна, че санкциите са извънредно политическо средство. Според него нормалното е тази информация да се споделя между службите на държавите, които са ни съюзници, но проблемът е, че нашите съюзници нямат доверие на българските служби.

"Вот на недоверие от страна на нашите съюзници по отношение на българската прокуратура. Гешев да си подава оставката. Гьонсуратъкът е достигнал до такива нива, че не очаквам това да се случи.

В момента заради неясната политическа перспектива, политически риск, корупционен риск не може да влезем в Шенген, загубихме по волята на ГЕРБ перспективата за еврозоната.

ГЕРБ саботира всички опити за съдебна реформа от поне 2015 г. Трябва ни конституционна реформа, която да промени начина на управление на съдебната власт и прокуратурата.

От 9 граждани на ЕС със санкции по "Магнитски" 8 са български. Това е погром", каза още Иванов.

И допълни, че българската прокуратура е "прикриватура". Иванов заяви, че трябва конституционна реформа. И изтъкна, че обединението между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дава на българските граждани ясен полюс на промяната.